ARC20: Centrumplan Bunde - Bureau Boosten Rats B.V.

Aan het reeds opnieuw ingerichte Sint Agnesplein, is het Centrumplan Bunde te vinden. Naast sociale huurwoningen en een commerciële ruimte, heeft het plan in de toekomst ook een gezondheidscentrum te bieden. Het project gaat een dialoog aan met de tegenoverliggende historische Sint Agneskerk, samen met het plein vormen de gebouwen een ensemble; de stedenbouwkundige oplossing, typologie, materialisatie en precieze detaillering resulteren in de gewenste samenhang en eenheid.

Toelichting door Bureau Boosten Rats B.V. - De achttien sociale woningen bevinden zich in drie bouwlagen boven de commerciële ruimte. De voetgangersverbinding op de begane grondvloer is zowel de verbinding naar het achterliggende parkeerterrein als ook de ontsluiting tot de twee entrees van de verschillende functies. Er ontstaat hier een opengesneden basement bestaande uit twee delen; een deel bestaande uit de toegangshal inclusief de bergingen van het woongebouw, het andere deel voorziet de commerciële ruimte. Aan de zijde van het woongebouw voert een centraal trappenhuis de bezoeker naar de woningen welke aan een galerij zijn ontsloten. De woningplattegronden zijn als doorzon appartementen ontworpen; circa 80 vierkante meter voelt daardoor licht en ruim aan. Het ontwerp is zo gemaakt dat de oriëntatie van elke woning gericht is op de openbare ruimte, niet op de achterzijde. Logischerwijs zijn de buitenruimten ook aan deze zijde gesitueerd, met een prachtig uitzicht op het Sint Agnesplein en de Sint Agneskerk.

Door middel van de nieuwbouw is er een pleinwand gecreëerd. Het plein heeft nu de juiste afmeting en verhouding tot de omliggende gebouwen. De kop van het gebouw komt ietwat naar voren, zodoende heeft het gebouw de gewenste hoogte gekregen. Per bouwlaag neemt het aantal woningen af, zo ontstaat een dynamisch gebouw dat de omliggende bebouwing respecteert. De gelaagdheid, het kleurgebruik, materialisatie en de detaillering van de Sint Agneskerk heeft als grote inspiratie gewerkt voor de nieuwbouw. Zodoende sluit dit project goed aan bij de bestaande context; ingetogen sereen materiaalgebruik waarbij de verschillende onderdelen zijn gerealiseerd in dezelfde kleur. Dit alles sluit aan bij een detaillering die kan worden omschreven als rijk minimalistisch.