Je wordt wakker, stapt uit bed en loopt naar beneden. Buiten is het koud, maar in de woonkamer voelt het aangenaam warm. Tot zover is daar niets opvallends aan, want in de meeste woningen kun je de thermostaat immers eenvoudig programmeren. Maar dan gaat ook de espressomachine automatisch aan. De rolluiken schuiven open, de vitrage gaat dicht. De verlichting springt aan – niet te fel, je bent net wakker – en uit de boxen klinkt een rustig muziekje. Ideaal om, onder het genot van een kopje koffie, de dag te beginnen. En dat is nog maar het begin. Want zo’n smart home kan helemaal ‘op maat’ worden gemaakt. Een partymode (het juiste licht en geluid voor feestjes), de juiste zwembadtemperatuur en bijbehorend chloorgehalte, de robotmaaier, de robotstofzuiger, de automatisch voorverwarmde oven: alles is af te stemmen en in te regelen. Zelfs de ‘hond’: als er ’s nachts iemand aan je deur staat te morrelen, klinkt er hard geblaf.
Eén druk op de knop
Dit alles is geen toekomstmuziek, het is de werkelijkheid anno 2020. Miranda Hoenjet is key accountmanager projects bij Gira en is contactpersoon voor architecten, interieurarchitecten, projectontwikkelaars en investeerders. Ze laat het hen graag zien in het Gira Experience Center in Veenendaal. “Je kunt voor elk moment van de dag en voor alle situaties scenario’s maken.” Voor het koken gaat er bijvoorbeeld andere verlichting aan dan voor het eten. En waar je voor het kijken van je favoriete film de lichten liever wat gedimd hebt, schuiven bij het scenario ‘boek lezen’ de gordijnen open en gaat er een spotje bij de leesstoel aan. Ook handig: je robotstofzuiger automatisch aan het werk zetten, zodra je je huis verlaat. De verlichting verschuift naar ‘aanwezigheidssimulatie’, de temperatuur zakt een paar graden. En dit alles met één druk op de knop.
Uitgebreid en verfijnd
Gira, was dat niet dat bedrijf van de schakelaars? Inderdaad, zegt Hoenjet. “Maar we zijn inmiddels nog zoveel meer. Tegenwoordig is het fenomeen smart home vrij gebruikelijk, met lichtbediening via je telefoon en zo. Maar wij hebben er inmiddels bijna twintig jaar ervaring mee, aangezien we in 2004 de Gira HomeServer introduceerden. We waren pioniers kun je wel zeggen”, lacht Hoenjet. De Gira HomeServer verbond elektrotechnische installaties van het KNX-systeem met internet en met het computernetwerk in de woning. Inmiddels is het KNX-systeem dus verder uitgebreid en verfijnd. “Alles wat er eraan wilt koppelen, kun je koppelen”, zegt Hoenjet. “Je kunt het helemaal naar je eigen zin inrichten.” Bediening is eenvoudig: de scenario’s zijn via een tablet, telefoon, pc, G1 of schakelaars te activeren. Toch iets meer licht nodig dan in het scenario is geprogrammeerd? Via schakelaars op de wand zijn aanpassingen eenvoudig.
eNet
KNX is ideaal voor grote woningen, hotels, kantoren, scholen en ziekenhuizen. “Je installeert het tijdens de nieuwbouw of als je op slopershoogte bent”, vertelt Hoenjet. Wie in een bestaande woning aan de slag wil met domotica kan ook nog steeds bij Gira terecht. Een stapje onder KNX zit namelijk eNet: een draadloos systeem, dat licht, temperatuur en gordijnen kan bedienen. Het binnenwerk van bestaande schakelaars en dimmers wordt vervangen door Systeem 3000 componenten. Daarop worden eNet draadloze opzetstukken geplaatst. Die ‘nieuwe’ schakelaars worden vervolgens verbonden met een kleine server. “Die kun je in je meterkast zetten. Het bedienen gaat via je telefoon, tablet of G1 – zowel binnenshuis als op afstand – en via een wandschakelaar. Ook voor eNet kun je scenario’s schrijven, inclusief als-dan-regels. Als het buiten warmer is dan 25 graden, dan gaan dankzij een temperatuursensor automatisch de rolluiken naar beneden. Aanwezigheidssimulatie, de tuinverlichting inschakelen, alles is via eNet gemakkelijk in te stellen.”
Met eigen ogen
Voor de goede orde: de Systeem 3000-schakelaars doen het ook zonder server. “Dan is er geen sprake van eNet, maar kun je, nog altijd draadloos, de verlichting en gordijnen en rolluiken bedienen. Dat gaat via bluetooth, dus de units zijn verbonden met je telefoon of tablet. Kortom, aan alles is gedacht, overal is een oplossing voor om wonen comfortabeler, veiliger en energiezuiniger te maken. En dat op een gebruiksvriendelijke manier.
Ook goed om te weten: de bedieningselementen op de wand zijn in allerlei kleuren en stijlen verkrijgbaar. Van glas tot RVS en alles ertussenin. Over smaak valt immers niet te twisten. Alles is te zien en te bedienen in het Experience Center in Veenendaal. “Architecten, installateurs, projectontwikkelaars, eindgebruikers: iedereen is van harte welkom”, zegt Hoenjet. “Dan kunnen ze met eigen ogen zien wat een smart home nu echt inhoudt. Ik leidt mensen graag rond.”
Welkom bij Gira
Gira Experience Center
Kazemat 3
3905 NR Veenendaal
Tel. 0318 728 600
www.gira.nl/experiencecenter
Dit artikel is gesponsord door Gira.