Haal inspiratie uit contact met architecten over de hele wereld

Haal inspiratie uit contact met architecten over de hele wereld

Het JUNG-principe 'vooruitgang als traditie' gidst het familiebedrijf al meer dan honderd jaar door een steeds veranderende wereld. JUNG laat in dit bijzondere jaar architecten over de hele wereld toch samenkomen en veranderde de Architecture Talks, die al vijftien jaar worden georganiseerd, naar een digitale vorm.

Laten we beginnen met de wekelijkse, Engelstalige podcast, JUNG Architecture Talks, dat begon op 14 april 2020. Hoe is dat ontstaan?

“We moesten alle internationale evenementen dit jaar afzeggen en zochten een manier om de discussie in de architectuur levend te houden. Bij JUNG willen we weten wat er in de branche speelt. We hoopten dat dit nieuwe audioformat zou werken in de beeldende wereld van architectuur, maar 1.430 minuten en 50 podcasts verder weten we dat zeker.”

Het is u gelukt toparchitecten te gast te krijgen in de podcast, kunt u een paar onderwerpen noemen die voorbijkomen?

“Onze gesprekken met internationale architecten hebben altijd een persoonlijk randje. We hebben de kans gehad om met bekende kantoren uit alle windstreken te praten, zoals Arup, BIG, CF Moller, Snøhetta, UN Studio en Miralles Tagliabue EMBT. We hebben het onder meer gehad over low-tech als het nieuwe high-tech, een gezond kantoor in de toekomst, ruimtes als toneel en het bouwen van relaties.”

Naast de podcast Architecture Talks, nodigt JUNG geïnteresseerden over de hele wereld uit om deel te nemen aan de Architecture Lectures, dinsdagochtend om 10 uur. Wat hebben jullie geleerd uit deze gesprekken?

“De JUNG Architecture Talks gaan sinds het begin vijftien jaar geleden over het creëren van een netwerk en discussies tussen experts in een ontspannen sfeer. Architectuur en bouw veranderen in een onnavolgbaar tempo. We hebben gepraat met architecten als Jan Knikker van MVRDV, Hao Dong van Crossboundaries en Jette Cathrin Hopp van Snøhetta over de verantwoordelijkheden van het vak en architectuur als sociaal gereedschap.”

Alle lezingen zijn terug te vinden op www.jung.de/architecture-talks.

Wat ziet u gebeuren in de Nederlandse markt?

“Nederlandse ontwerpers waren de pioniers van stijlen als de Amsterdamse School en moderne architectuur. Tegenwoordig vinden Rem Koolhaas, Ben van Berkel en René van Zuuk architectuur opnieuw uit op een zeer hedendaagse manier. Wat de meeste Nederlandse architecten gemeen hebben, is de kracht om conceptuele ideeën uit te werken in ruime, speelse, solide structuren. Hun progressieve ontwerpen zijn over de hele wereld gewild.”

Architect Dijane Slaviç is een van de drijvende krachten achter de wens van JUNG om te inspireren.

Kunt u een voorbeeld noemen van JUNG-producten die zijn voortgekomen uit deze innovatieve gesprekken met architecten over de hele wereld?

“Geïnspireerd door de filosofie van Bauhaus, die vraagt om een eenvoudig ontwerp gebaseerd op praktische waarden en staat voor heldere, elementaire vormen, heeft JUNG het ontwerp teruggebracht tot de essentie. Tegelijkertijd neemt het een geometrische basisvorm aan: het klassieke vierkant. De LS990 wint wereldwijd nog steeds aan populariteit en is de JUNG-serie met de sterkste verkopen. JUNG biedt de klassieke LS990-schakelaar wereldwijd exclusief aan in de 63 originele Les Couleurs® Le Corbusier-kleuren en daar kwamen dit jaar in twee nieuwe kleuren bij: fluweelachtig grafietzwart mat en elegant sneeuwwit mat.”

Vorig jaar lanceerde JUNG een Augmented Reality Studio App, hoe werkt het?

“Architecten, planners, installateurs en eigenaren van onroerend goed kunnen JUNG-producten virtueel in een kamer plaatsen, altijd en overal, met de JUNG Studio App. Een heel nieuwe manier om de 2.000 producten van JUNG digitaal te ervaren in verschillende materialen en kleuren door ze virtueel aan een ruimte toe te voegen. Je kunt meteen zien hoe de schakelaars eruitzien in een ruimte en het interieur.”

De app is te vinden op www.jung.nl/ar.

Hoe houdt JUNG de fysieke gesprekken en spontaniteit in leven, in deze tijd van lockdowns en beperkt contact?

“De laatste jaren hebben we ons meer en meer gericht op brandstores en showrooms voor architecten, gespecialiseerde planners en geïnteresseerde bouwondernemers wereldwijd (Amsterdam, London, Beijing, Shanghai, Hanoi, Vilnius, Barcelona, Singapore enzovoort) We hebben omgevingen gecreëerd waarin onze producten en gebouwtechnieken uit eerste hand kunnen worden ervaren, inclusief volledige werkende JUNG Smart Home-systemen. Zoals bijvoorbeeld de Architecten Showroom Amsterdam, waar onze collega’s van Hateha in de nabije toekomst hopelijk weer gasten persoonlijk mogen ontvangen.”

Dit artikel is gesponsord door Albrecht Jung.

Render The Tree of Life. Beeld OLA Architecten

OLA Architecten lanceert markant plan Kop van Zuid

De directeur van OLA Architecten en FAF Media, Aleksandra Suchowska, heeft de plannen onthuld voor The Tree of Life, een woongebouw dat volgens de architect een nieuw icoon van Rotterdam kan vormen. Het futuristische ontwerp gaat in tegen de huidige plannen van de gemeente, die voor de locatie op de Kop van Zuid een stadspark in gedachten heeft.

Merel Pit in gesprek met Gus Tielens, Marieke Kums en Vincent van der Klei. Beeld Hanna Veltman

de Architect in Pakhuis de Zwijger: 'Goed wonen is ontwerpen op...

Op woensdag 31 januari stond de Architect na ruim tien jaar weer met een evenement in Pakhuis de Zwijger. Het doel: het meest recente magazine van de Architect tot leven brengen. Hoofdredacteur Merel Pit wist met deze eerste editie meteen 230 aanmeldingen binnen te halen en stond daarmee voor een volle zaal. Het thema van de avond: Goed wonen - wanneer is thuis meer dan een huis?

Beeld WAX

The Pulse van MVSA, VMX en Delva: een meervoudigheid van...

De kantoorwerkers hoeven na oplevering van The Pulse aan de Amsterdamse Zuidas het gebouw niet meer te verlaten. Ze kunnen op het middendeel tussen de kantoortoren en de woontoren terecht in een heus 'stadsbos' met looppaden en bankjes. MVSA maakte het ontwerp van de kantoortoren. De andere toren, de woontoren is een ontwerp van VMX. Het tussengelegen stadspark is een ontwerp van Delva Landscape Architecture.

Vijf villa's uit 2023 die je niet mag missen

Vijf villa's uit 2023 die je niet mag missen

Welke ontwerpkeuzes liggen ten grondslag aan het creëren van een veilig, comfortabel en vooral kwalitatief thuis? Deze vragen gelden voor alle woningen, maar ook voor villa's. Hier hebben architecten vaak een grote vrijheid in ontwerp en plattegrond. Daarmee zijn ze de ideale laboratoria voor innovaties. Hierbij vijf villa's die dit jaar de aandacht van de redactie trokken.