"Huus 1: een duurzame, modulaire en betaalbare eenpersoonswoning van hout"
Huus 1 door Rick Abelen

"Huus 1: een duurzame, modulaire en betaalbare eenpersoonswoning van hout"

Rick Abelen werd met 'Huus 1' winnaar van de prijsvraag woonidee Venray 'Bedenk jij hét nieuwe woningtype?'. Zou hij er zelf in willen wonen? "Ja, dat lijkt mij wel wat. Een betaalbare en duurzame woning met veel flexibiliteit klinkt aantrekkelijk. Bovendien impliceert de mogelijkheid van het clusteren dat 2 losse Huus 1's ook samen één grotere woning kunnen vormen. Hierdoor kan Huus 1 in potentie ook als groeiwoning functioneren", aldus Abelen.

Het ontwerp van Huus 1 onderscheidt zich volgens Abelen op een aantal onderdelen ten opzichte van andere eenpersoonswoningen:

  • Afmetingen: Huus 1 is meer dan een unit. Door het schakelen van eenvoudig te vervoeren elementen ontstaat er een compacte modulaire woning met veel gevoel van ruimte en 'lucht'. In tegenstelling tot veel andere eenpersoonswoningen die qua afmetingen vaak zichtbaar zijn beperkt door maximaal te vervoeren units ('containerwoningen')
  • Flexibiliteit: Waar huidige plattegronden van eenpersoons woonvormen vaak indelingen en gebruik dicteren door beperkte beschikbare ruimte, laat Huus 1 dit grotendeels vrij aan de bewoner(s). Met twee slimme volumes/modules zijn alle basisfunctionaliteiten van de woning (zoals bv. keuken en badkamer) ingepast. De rest van het oppervlak, inclusief entresol, blijft hierdoor vrij indeelbaar. Omdat alle functionaliteiten op één niveau zijn gepositioneerd en een ruime badkamer is ingepast die ook voor mindervaliden geschikt is, is Huus 1 voor veel doelgroepen toegankelijk. De woning is bovendien ook voldoende ruim voor twee personen.
  • Duurzaamheid: Huus 1 wordt opgebouwd uit standaard (circulaire) materialen die op eenvoudige wijze seriematig geproduceerd kunnen worden. De constructie wordt vervaardigd uit digitaal gefreesde CLT-panelen en de gevel bekleed met thermisch verduurzaamde planken. Deuren en ramen worden uitgevoerd met geïsoleerde kozijnen en triple glas. De woning is demontabel waardoor elementen kunnen worden verplaatst of hergebruikt. Door het toepassen van een warmtepomp met warmteterugwinning uit ventilatie en hoogwaardige vlasisolatie ontstaat een zeer duurzaam huis met een laag energieverbruik en gezond binnenklimaat. Bovendien wordt energie duurzaam opgewerkt door middel van zonnepanelen en voorziet een regenwatertank in een grijswatercircuit.
  • Clusteren: Door de vrij indeelbare plattegrond zijn ook gevelopeningen en oriëntatie, afhankelijk van de context, grotendeels vrij te bepalen. Hierdoor kan Huus 1 ook in straatjes of hofjes geclusterd ingepast worden. Het clusteren van woningen geeft aanleidingen voor sociale duurzaamheid en collectiviteit bij bewoners.
    Huus 1

In principe kan deze woning overal staan waar een dieplader kan komen of tot waar een kraan kan reiken. Het ontwerp is geschikt voor zowel binnenstedelijke inpassingen of als hofje op het platteland. Huus 1 geeft met een aantal ingrediënten de mogelijkheid om op andere onderdelen vrijheid te bieden. Denk bijvoorbeeld aan een ander type- of kleur gevel, indeling van de woning of gevelopeningen. Rick Abelen: "Huus 1 is een innovatief ontwerp voor een gezonde toekomstgerichte woning met veel comfort en woongenot".

Huus 1 unaniem gekozen als winnaar

Met Huus 1 geeft Rick Abelen antwoord op de vraag naar duurzame, gezonde en betaalbare woningbouw voor eenpersoonshuishoudens. Het ontwerp voldoet aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) en bij het ontwerp van de woning is rekening gehouden met de circulariteit van de toegepaste materialen. Huus 1 is compleet uitgevoerd in hout, waardoor deze volledig herbruikbaar is. Temeer omdat de woning in modules kan worden getransporteerd.
Huus 1
De jury van woonidee Venray is onder de indruk van de gekozen eigentijdse vormgeving voor Huus 1: "Met precisie is deze architectonische functionaliteit doorgezet in het interieur, waar een kast een wand kan zijn of andersom. Het interieur is van hout en voelt hierdoor prettig aan. Huus 1 kan als solitair, maar ook als rij of cluster geschakeld worden. Hierdoor is Huus 1 in meerdere stedenbouwkundige contexten te plaatsen."

In het maartnummer van de Architect is per abuis op de Scopepagina, Uitgelicht (pagina 121) de verkeerde tekst onder 'Huus 1, Compact, modulair en overal plaatsbaar' opgenomen. Inmiddels is de fout hersteld.

Lees ook

Beeld New Grounds en Walden Studio

Prijsvraag voor drijvende natuur in Marineterrein Amsterdam...

Bureau Marineterrein Amsterdam zoekt plannen voor drijvende natuur in de binnenhaven. Hiervoor komen vijf tot tien waterkavels beschikbaar. Het beheer is ook voor de rekening van de winnaar.

Circulaire renovatie van Rijkskantoor aan de Surinameweg in Haarlem. Beeld RVB/Bas Kijzers

Rijksvastgoedbedrijf verwacht ruim 2 miljard euro aan aanbestedingen...

Het Rijksvastgoedbedrijf verwacht in de periode 2024-2025 meer dan 2 miljard euro aan aanbestedingen uit te schrijven, zo maakt het bedrijf bekend in de inkoopplanning van maart. Daarmee wil het RVB vooral inzetten op circulaire, stikstofarme en energiezuinige opdrachten.

Tekening Centrum Lincolnpark. Beeld PosadMaxwan

Gemeente Haarlemmermeer zoekt ontwerpers voor twee grote projecten...

De gemeente Haarlemmermeer heeft twee tenders uitgezet voor deelgebied centrum van Lincolnpark, waar onder meer supermarkten, winkels, 150 tot 190 woningen en zorgeenheden moeten komen en voor de ontwikkeling van Victoriapark, waar 180 woningen gebouwd moeten worden.

Designchallenge
 'Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard'

Designchallenge 'Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard'

Tot 10 maart 2024 kunnen ontwerpers zich aanmelden voor de design challenge 'Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard'. Hierin wordt gezocht naar ontwerpen die bijdragen aan verschillende doelen zoals: (water)veiligheid, het terugdringen van CO2-uitstoot, het verbeteren van waterkwaliteit en biodiversiteit en het vergroten van de beleefbaarheid van het landschap voor fietsers en voetgangers van de Henriëttewaard als onderdeel van de Zuiderwaterlinie in Den Bosch.