Toelichting opZoom architecten - Het in begin jaren ’80 door Van den Broek en Bakema ontworpen blok vormde lange tijd de schakel in schaalsprong tussen de middeleeuwse binnenstad en de wederopbouw van de zuidelijke binnenstad aan de Rijn. Inmiddels bevindt het zich te midden van nieuwe ontwikkelingen, waardoor dit een steeds aantrekkelijker gedeelte van het Arnhemse centrum aan het worden is. Inmiddels staat het woonblok dan ook aan de prominente kruising tussen het tracé van de Sint Jansbeek, de Nieuwstraat corridor en de creatieve corridor van Focus Filmtheater tot aan Museum Arnhem.
Binnen de opgave het gehele appartementencomplex te gaan verduurzamen is een ontwerp gemaakt voor de revitalisatie van de uitstraling van het gebouw. Uit de studie naar de stedenbouwkundige oorsprong van de locatie en een architectonische analyse van het gebouw werd duidelijk dat het complex uit vijf verschillende aaneengeschakelde gebouwen bestaat. Als uitgangspunt is daarom gekozen de verschillen binnen het gebouwensemble te vergroten en te versterken. Naast het schoonmaken en herstellen van alle geveldelen, is het bouwdeel met de hoofdentree en het direct naast het Bartok-blok gelegen bouwdeel in een andere kleur gezet. Tevens is de hoofdentree verplaatst naar het hart van een van de bouwdelen en is deze voorzien van een nieuwe luifel. Hierdoor ontstaat naast een duidelijke en prominente entree meer verscheidenheid tussen de bouwdelen onderling en sluit het complex beter aan bij de schaalgrootte van de huidige context.
De commerciële plint van het complex heeft een toegankelijker en levendiger karakter gekregen. De luifels zijn verwijderd en de puien zijn vernieuwd met beglazing tot op de vloer.
De voormalig achter de betonstructuur verscholen donkere plint aan het Kleine Oord is in de rooilijn gezet. Hiermee is langs het Kleine Oord een nieuwe plint ontstaan waarin vijf atelierwoningen zijn ontworpen. Elke woning beschikt over een eigen etalage welke wordt gevuld door de door SLAK geselecteerde kunstenaars die in de ateliers wonen. Om de privacy van de bewoners te waarborgen is er aan de binnenzijde een afsluitbaar systeem ontworpen waarmee middels luiken het zicht en de inkijk op de woonruimte kan worden beperkt en de nachtelijke verlichting van de stad door de bewoner kan worden buitengesloten.