Wederopbouw Notre-Dame kan beginnen in 2022
De Notre-Dame in Parijs. Beeld juni/juli 2019 gemaakt door Afke Laarakker

Wederopbouw Notre-Dame kan beginnen in 2022

De wederopbouw van de Notre-Dame in Parijs kan komende winter, waarschijnlijk begin volgend jaar, beginnen. Twee jaar geleden werd de iconische kathedraal door een grote brand verwoest. Hoe het inferno kon ontstaan, blijft vooralsnog een raadsel.

De 850 jaar oude gothische kathedraal brandde in de nacht van 15 april 2019 grotendeels af voor de ogen van duizenden ongelovig toekijkende Parijzenaren en voor de ogen van de wereld. "Er ging een 11 september-effect van uit", aldus de internationaal ambassadeur van het wederopbouwproject, die erop wees dat de beelden van de brandende Notre-Dame de hele wereld over gingen.

Het veiligstellen van de resten tegen instortingsgevaar zal deze zomer worden afgerond. Het slagen van die operatie is een voorwaarde voor de start van de bouwoperatie, die de Notre-Dame in zijn identieke staat moet gaan herstellen. Die zal waarschijnlijk nog niet zijn afgerond in 2024, wanneer de brand alweer 5 jaar geleden is.

In Frankrijk zijn al duizenden eiken gekapt, waarvan het hout ligt te drogen om te worden gebruikt voor de torenspits en de dakconstructie. In de kathedraal staat een woud aan steigers en hangen tal van netten en dekzeilen, waar momenteel timmerlieden, steigerbouwers en kraanmachinisten aan het werk zijn.

Of de wereldwijd ingezamelde 830 miljoen euro genoeg is voor het herstel van de Notre-Dame, blijft volgens het Franse persagentschap AFP de vraag. De kosten van de wederopbouw zouden flink zijn opgestuwd als gevolg van complicaties door de coronapandemie.

Bron: ANP

Lees ook:

Stadhuis Den Helder. Beeld Max Hart Nibbrig

Stadhuis Den Helder door Office Winhov wint Herengracht Industrie...

Op donderdag 30 mei vond in het Stedelijk Museum Amsterdam de feestelijke uitreiking van de Herengracht Industrie Prijs (H.I.P.) plaats. De vijfde en laatste editie van de prijs draaide om renovatie- en transformatieprojecten. Volgens de onafhankelijke jury staat Stadhuis Den Helder door Office Winhov symbool voor een veelbelovende omgang met bestaande gebouwen.

Bureau Kroner ROC de Meppel. Beeld Teo Krijgsman

Bureau Kroner renoveert in Den Haag monumentale school tot...

De voormalige R.K. Technische school St. Paulus in Den Haag Zuidwest is getransformeerd tot campus voor ROC Mondriaan De Meppel. Architectenbureau Bureau Kroner bouwt voort op het oorspronkelijke ontwerp en benadrukt de kwaliteiten van dit jonge monument. Het resultaat is een solide en inspirerende omgeving voor de docenten en de leerlingen, waar een hoog ambitieniveau is behaald desondanks het krappe budget en het korte transformatieproces.

Oude V&D - ANNO52 - Bergen op Zoom

Form follows function in de transformatie van de V&D in Bergen op Zoom

In het centrum van Bergen op Zoom is de voormalige V&D getransformeerd. De plint behoudt zijn publieke functie, erboven zijn appartementen gerealiseerd. Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten wilde het monoliete karakter behouden en het gebouw tegelijkertijd meer lucht en licht geven om het geschikt te maken voor woningbouw. Een helder uitgangspunt maar de gesloten gevels zijn daardoor dusdanig ver opengewerkt dat er van een origineel beeld geen sprake meer is.

Gevel van de Alte Pinakothek in München. Restauratie door Hans Döllgast. Beeld Shutterstock

Relatietherapie voor oud en nieuwbouw

In tijden van duurzaamheid wordt 'sloop-nieuwbouw' steeds meer een relict uit het tijdperk van verspilling. Transformatie en hergebruik van bestaande bouw zullen dan ook een grote vlucht nemen. Jan Peter Wingender van Office Winhov pleit voor 'adaptief hergebruik', een aanpak die een stap verder gaat dan de gangbare monumentenaanpak van restauratie en behoud. Belangrijk uitgangspunt: twijfel is een trouwe metgezel.