Enzo Valerio ontwerpt ondergronds festivalhart voor Rotterdam Architectuur Maand 2021

Enzo Valerio ontwerpt ondergronds festivalhart voor Rotterdam Architectuur Maand 2021

Enzo Valerio maakte het ontwerp voor het festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand die op 2 juni haar deuren opent. Hij  creëerde onder de oppervlakte van het Kruisplein een landschap van betonpuin waaruit een tentoonstelling is opgebouwd die laat zien wat de stad Rotterdam kan worden.

De editie van 2021 staat in het teken van de onderstroom. In de onderstroom van de vakwereld worden nieuwe ideeën ontwikkeld, vindt innovatie en experiment plaats en wordt onderzoek gedaan naar de stad van morgen. In de maand juni krijgt het publiek de kans om die onzichtbare wereld van de onderstroom voor één maand te ervaren in de parkeergarage onder het Kruisplein in Rotterdam.

'Undercurrent is een ode aan de bouwplaats en de verandering die Rotterdam kenmerkt.'

Enzo Valerio

De interventie van Valerio ‘Undercurrent, achter de coulissen van de stedelijke ontwikkeling” geeft het festivalhart het gezicht van een nieuwe generatie ontwerpers. Uit het immense landschap van betonpuin worden een tentoonstelling, workshopruimtes en studios opgebouwd.

Enzo Valerio tijdens een workshop

Enzo Valerio: “De bouwplaats, die de stad kenmerkt in een tijd van ontwikkeling, is de plek waar de stad opgebouwd en aangepast wordt. Het laboratorium waar achter de schermen van bouwsteigers en bouwhekken, elke dag mensen aan ruimtes werken die onderdeel worden van ons dagelijks leven. Dat klinkt heel gewoon, maar niks is zo bijzonder als een plek maken waar mensen gelukkig zijn, een goed stuk stad. Wat de stad was, is en wordt, wil ik binnen het tentoonstellingsontwerp zichtbaar maken. Een tentoonstelling over de toekomst van Rotterdam, opgebouwd uit het gesloopte bouwbestand van diezelfde stad. Een ode aan de bouwplaats en de verandering die deze stad kenmerkt.”

Het festivalhart maakt daarmee de innovatiekracht en kwaliteit van architectuur zichtbaar en is dé plek waar de ontwerpsector, het onderwijs en het publiek elkaar ontmoeten. De tentoonstelling is te bezoeken van 2 t/m 27 juni 2021 op de onderste verdieping van de Stadsgarage Schouwburgplein 1, direct onder het Kruisplein.

Parkeergarage Kruisplein. Beeld Ossip van Duivenbode

Programma RA Maand

In de dagelijkse (online) programmering, tentoonstellingen, rondleidingen en festivals wordt de innovatiekracht van architectuur getoond en verbonden aan de grote ontwikkelingen die gaande zijn in de stad. De expositie in de parkeergarage bevat o.a. maquettes van grote gebiedsontwikkelingen in Rotterdam zoals de zeven stadsprojecten en de maquette van de binnenstad. Verder zijn er bijdragen te zien van een breed scala aan Rotterdamse architectenbureaus en onderwijsinstellingen. Zij geven hiermee nadrukkelijk hun eigen visie op de toekomstige ontwikkeling van de stad. De tentoonstelling is door iedereen fysiek te bezoeken zonder afspraak.

Tijdens de RA Maand 2021 zijn er festivals en activiteiten als de Openingslezing, de Rotterdamse Dakendagen, de Dag van de Architectuur, de Grote Architectuur Quiz en de uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021.

Kijk voor actuele informatie en het programma op www.rotterdamarchitectuurmaand.nl.

Lees ook:

Ode aan Middelland door ArchiTech Company geeft eerherstel aan vooroorlogse straatwand in Rotterdam

Ode aan Middelland door ArchiTech Company geeft eerherstel aan...

Kikx en de ArchiTech Company maakte onder de naam 'Ode aan Middelland' een plan voor een nieuwe woonbeleving midden in Rotterdam. In het prijsvraag ontwerp 'Gat van Middelend' uitgeschreven door gemeente Rotterdam, wordt een beeldbepalende vooroorlogse straatwand aan de Claes de Vrieselaan in ere hersteld. De bestaande woningen zijn gesloopt voor het verwijderen van een niet ontplofte tweede wereldoorlog bom.

Met de sloop van Carel Weebers Pompenburg toont Rotterdam zich als stad van hypocriet woonbeleid

Met de sloop van Carel Weebers Pompenburg toont Rotterdam zich als...

In de jaren zeventig leidde het sociale woonbeleid van Rotterdam tot stoere daden. Zo werd aan het Hofplein de Pompenburgflat gebouwd, naar ontwerp van architect en rasprovocateur Carel Weeber, als tegenhanger van de verrezen kantoortorens die door het sociaaldemocratische stadsbestuur 'erecties van het grootkapitaal' werden genoemd. Weebers 'anti-erectie' van 226 woningen werd een liggend bouwvolume dat zich in één vloeiende beweging langs de contouren van de kavel uitstrekt en de stad lijkt toe te roepen: 'Kom maar op, wie doet me wat?'

Beeld MIX architectuur

Woonbuurt De Buitenkans, Rotterdam - MIX architectuur en MAAK space

In park De Twee Heuvels is in oktober woonbuurt De Buitenkans opgeleverd. MIX architectuur en MAAK space ontwierpen in opdracht van Nederlandse Bouw Unie twee natuurinclusieve, klimaatadaptieve buurtschappen met in totaal 32 woningen.

Beeld Shutterstock

Positief advies aan Nieuwe Instituut voor subsidie Culturele...

Nieuwe Instituut heeft van de Raad voor Cultuur en positief advies gekregen voor de toekenning van een subsidie uit de Culturele basisinfrastructuur BIS voor de periode 2025-2028 als 'ondersteunende instelling'. Het advies onderstreept de belangrijke rol die het instituut speelt bij het bevorderen van de culturele, maatschappelijke en economische meerwaarde van de Nederlandse ontwerpsector in binnen- en buitenland.