ARC21: Westfield Mall of the Netherlands, Leidschendam - MVSA

Duurzame transformatie en uitbreiding van het bestaande winkelcentrum Leidschehage. Het vernieuwen van het bestaande complex en deze verankeren in zijn omgeving met een nieuwe identiteit, op het niveau van stedenbouw, architectuur en interieur. Inspelend op de recente ontwikkelingen en de continue veranderende Retail sector, op maat gemaakt maar flexibel voor de toekomst.

Tekst MVSA

Met één gebaar, hebben we oud en nieuw samengebracht tot één geheel. Door een witte golvende gevel rondom het gebouw te plooien gaan oud en nieuw vloeiend in elkaar over. De organische gevel opent zich op de juiste plekken om ruimte te maken voor entrees en toegang te bieden tot de mall waar de elegante vormentaal consistent is doorgezet in het interieur. Glooiende lijnen in plafond en vloer begeleidt de bezoeker door de winkelstraten en langs de verschillende destinations.

Beeld Bart van Hoek

Door de complexiteit en grote van het project en de verschillende schaalniveau’s was het team divers. De stedenbouwkundige en ecologische inpassing is ontworpen in samenwerking met OKRA. Het casco en duurzaamheidsontwerp is gerealiseerd met Van Rossum, Peutz en Techniplan. De gevelengineering in combinatie met TGM en MBX. Voor het interieur hebben wij naast specialisten samengewerkt met drie interieurarchitecten; Saguez en partners, Heyligers en …,Staat.

De organische vormentaal van ons ontwerp vroeg om de inzet van innovatieve ontwerptechnieken. Vanaf het begin is er o.a. gewerkt met parametrische ontwerptechnieken om beeld en maakbaarheid te kunnen testen en waar te kunnen maken. Dit komt onder andere naar voren in de glasvezel versterkte betonnen gevel. De freesmachine, die de mallen voor de betonschalen uit geperste houtenblokken maakte, werd direct aangestuurd door het integrale 3d model.

De duurzaamheidsambitie lag op vier vlakken; Hergebruik, Flexibiliteit, Duurzame afwerking en Ecologie. De bestaande structuur en materialen van het winkelcentrum zijn zoveel mogelijk hergebruikt. Daarnaast is er een knip gemaakt tussen de drager en inbouw om flexibiliteit te waarborgen. Ook is er rekening gehouden met het intensieve gebruik door duurzame materialen toe te passen en zijn de bestaande ecologie structuren ingepast in het landschap en de groenwand.

The Mall is bijna alzijdig omsloten door wegen en bebouwing. De gevelplooiing en entrees binnen het introverte ontwerp reageren, elk op hun eigen manier, op hun context door grote of subtiele gebaren afhankelijk van de snelheid van de passant. Zo fungeren de groenwanden aan de Heuvelweg en Noordsingel als ecologische steppingstones naar het Zijdepark en Park Duivensteyn en opent de Weigelia zich vanaf de hoofdentree groots naar zijn bezoeker.

Beeld Jon IIsraeli

Het was een ambitieus project wat niet mogelijk was geweest zonder de intensieve samenwerking met de gemeente, buurt, opdrachtgever, ontwerpers, bouwers en retailers. Een proces waar veel mensen met hart en ziel aan hebben gewerkt met als resultaat een winkelcentrum met internationale allure dat inspeelt (en kan meebewegen) op de nieuwste trends in Retail. Een ontwerp wat op alle zintuigelijke niveaus inspeelt en de beleving van de bezoeker, een unieke bestemming.

Lees ook:

ARC21-Architectuur-Westfield-Mall-of-the-Netherlands-MVSA-Architects.pdf.pdf

Download