HPL: een technologisch huzarenstukje met veel voordelen

HPL: een technologisch huzarenstukje met veel voordelen

High Pressure Laminate of HPL vindt zijn oorsprong in bakeliet, de synthetische kunststof bekend voor zijn hittebestendigheid en elektrisch isolatievermogen. Vandaag is het veelzijdige materiaal niet meer weg te denken uit de interieurwereld. En dus ook niet uit Oostrozebeke, waar Unilin Panels niet enkel gemelamineerd plaatmateriaal produceert, maar ook HPL-platen van de allerhoogste kwaliteit.

“Wij zitten aan het stuur tijdens het volledige productieproces, van papier tot plaat”, vertelt Johnny Maris, product manager HPL bij Unilin Panels. “HPL is een composietmateriaal dat bestaat uit kraft- en decorpapier. We impregneren het met harsen en vervolgens persen we de geïmpregneerde papiervellen onder hoge druk en temperatuur samen tot homogene decoratieve platen met een gesloten structuur. Dat alles inhouse doen laat ons toe om het maximum uit dit product te halen. Op technisch én esthetisch vlak.”

3 voordelen van Unilin HPL

  • Zeer kras- en slijtresistent en stootvast door de sterke kern
  • Vanaf 2022 standaard beschikbaar met een antiviraal en -bacterieel oppervlak, ideaal voor vochtige ruimtes (bv. badkamers) en andere plekken met strenge hygiënevoorschriften (bv. ziekenhuizen)
  • Volledig HPL-assortiment beschikbaar in perfecte kleurkoppeling met gemelamineerde platen en kantenband

HPL van Unilin Panels: een technologisch huzarenstukje

Designgedreven technologie

In 2015 bracht Unilin Panels als eerste HPL met synchroonstructuur, een structuur die perfect aansluit op het design, op de markt. Deze keer verlegt het opnieuw zijn grenzen. Johnny: “We perfectioneerden de look-and-feel van echt eik in onze nieuwe UNILIN Master Oak-designs. De unieke tekening en matte uitvoering zorgen voor een luxueuze uitstraling. Tel daar de buitengewone performantie van decoratief HPL-plaatmateriaal bij en je krijgt een product dat echt eik meesterlijk overstijgt. Het is het resultaat van onze passie voor mooie dingen en het slim gebruik van verschillende gepatenteerde technologieën.”

Partner met totaaloplossingen

Het brede HPL-assortiment is combineerbaar met verschillende dragerplaten (o.a. MDF- en spaanplaat) en is beschikbaar in verschillende varianten met specifieke kwaliteiten (vochtwerend, brandvertragend, formaldehydevrij).

Met de toevoeging van HPL is Unilin Panels een echte one-stop-shop voor interieurprojecten in verschillende omgevingen”

De lijst van mogelijke toepassingen is lang. Denk maar aan wanden, tafelbladen, meubilair en binnendeuren. Johnny: “Met de toevoeging van HPL is Unilin Panels een echte one-stop-shop voor interieurprojecten in verschillende omgevingen: kantoren, woonzorgcentra, scholen, hotels, laboruimtes, ziekenhuizen …”

Persoonlijke adviseur

Unilin Panels doet meer dan produceren alleen: “Wij zijn ‘trusted advisors’ die interieurprofessionals bij hun projecten begeleiden en advies op maat geven”, verduidelijkt Johnny. “Onze diepgaande vakkennis – gekoppeld aan een ruim aanbod aan decoratief plaatmateriaal zoals HPL-platen, gemelamineerd plaatmateriaal en decoratieve MDF – is wat ons echt uniek maakt. Met een hart voor excellent productdesign en uitmuntende dienstverlening zoeken we op elke vraag het beste antwoord.”

Op zoek naar een totaaloplossing voor je volgende project? www.unilinpanels.com

Coming soon: compact HPL

Begin volgend jaar mag je nog meer verwachten van Unilin Panels: vanaf 2022 kan je er terecht voor zowel compact HPL (volkunststof) als wit in de massa gekleurde ‘coloured core’ compact HPL. Net zoals elk product uit het HPL-assortiment heeft compact HPL een antiviraal en -bacterieel oppervlak. De brede waaier aan designs biedt bovendien een enorme keuzevrijheid. Heb je een eigen ontwerp? Ook dat is mogelijk dankzij de digital printing service van Unilin Panels. Wordt vervolgd in 2022.

Dit artikel is gesponsord door Unilin.

Van Maerlantlyceum. Beeld Lucas van der Wee

Verbouwing Van Maerlantlyceum door cepezed: van introverte halschool...

Het Van Maerlantlyceum in Eindhoven is drastisch op de schop gegaan. Hiervoor is een deel van de monumentale halschool uit 1953, met uitbreiding in 1957, gesloopt. Cepezed wist karakteristieke gevels en de originele opzet te bewaren en in ere te herstellen. Deze vormen nu de jas van een nieuw schoolgebouw, inclusief tribunetrap. Martin van Toorn, architect bij cepezed, ziet de nieuwbouw als een knipoog naar het oorspronkelijke gebouw.

Boven op het dak van het beursgebouw kun je tussen de statige beelden al dan niet een van de honderden bieren nuttigen die het biermuseum presenteert. Beeld Sébastien Bez

Verbouwing Beurs van Brussel door Robbrecht en Daem: compromis tussen...

De imposante trappenpartij van het Brusselse beursgebouw is een geliefde ontmoetingsplek van de Brusselaars. Maar hoe openbaar de trappen ook zijn, het gebouw was de afgelopen negen jaar hermetisch gesloten na het vertrek van een beursbedrijf. Nu is het gebouw weer tot leven gebracht door het te transformeren naar een overdekt stadsplein. Helemaal openbaar is het niet geworden.

Interieur hoofdkantoor Omroep Brabant, Son - TenBrasWestinga

Interieur hoofdkantoor Omroep Brabant, Son - TenBrasWestinga

In opdracht van Omroep Brabant ontwierp TenBrasWestinga het nieuwe interieur voor het hoofdkantoor van de omroep. In het bestaande kantoorgebouw in Son werden drie verdiepingen verbouwd tot een eigentijdse, flexibele en toekomstbestendige werkomgeving.

De doorgang op links met Fox food court en de entreehal op rechts bij Royale Belge door Bovenbouw, Caruso St John en DDS+. Beeld Filip Dujardin

Aan het projecthoppen

Afgelopen maand mocht ik enkele bijzondere projecten bezoeken. Al enige tijd stond de transformatie van het functionalistische kantoor Royale Belge op mijn radar. De verbouwing van megalomaan bedrijfsgebouw naar belevenishotel door Bovenbouw, Caruso St John Architects en DDS+ stelde niet teleur. De betrokken architecten transformeerden het afgesloten kantoor naar een toegankelijke werk- en verblijfsplek, inclusief een foodmarket in de semipublieke plint waar onder meer de buurtbewoners elkaar treffen.