'Esthetisch, veilig en duurzaam: ideale samenwerking met architect en bouwers'
Beeld: Marcel IJzerman

'Esthetisch, veilig en duurzaam: ideale samenwerking met architect en bouwers'

They ticked all the boxes. Dat lijkt op te gaan voor QbiQ Wall Systems en de samenwerking met architect en (interieur) bouwers aan het bijzondere Floating Office Rotterdam. De brandwerende, transparante puien en de glazen tussenwanden zijn niet alleen ultrastrak, maar ook nog eens brandwerend, akoestisch op orde en duurzaam.

Het FOR is een bijzonder ontwerp: een drijvend kantoorgebouw dat nagenoeg helemaal circulair is opgebouwd. Het geeft niet alleen de kans om efficiënt met beschikbare ruimte om te springen - op het water in dit geval - maar ook met materialen. Als het nodig is, kunnen alle onderdelen gedemonteerd en opnieuw ingezet worden. Maar ook het complete drijvende kantoor kan op die manier een nieuwe functie en - letterlijk - bestemming krijgen op een andere plek.

‘Esthetisch, veilig en duurzaam: ideale samenwerking met architect en bouwers’
Beeld: Studio Hans Morren

Het is niet voor niets dat niemand minder dan Koning Willem Alexander samen met Ban Ki-Moon, oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, het klimaatbestendige en energieneutrale kantoor begin september hebben geopend. Het FOR huisvest naast het VN Global Center on Adaptation (GCA), ook ABN AMRO, RED Company, Powerhouse Company en restaurant Putaine. Het drijvende gebouw is ontwikkeld door RED Company en ontworpen door Powerhouse Company. Met een verwachte BREEAM Outstanding-certificering zal het naar verwachting een van de meest duurzame kantoren ter wereld zijn.

‘Esthetisch, veilig en duurzaam: ideale samenwerking met architect en bouwers’
Beeld: Sebastian van Damme

QbiQ Wall Systems was dus al in een vroeg stadium betrokken bij het project en dat is precies het moment om die waarde toe te voegen, meent QbiQ Sales Manager Nico Kremers. ‘Het kantoor is gebouwd uit hout,
staande kolommen en CLT-panelen op een betonnen bak. Daartussen zijn onze glazen wanden geplaatst om te zorgen voor daglichttoetreding, een prettige werkplek voor de mensen en transparantie in het ontwerp’, licht Kremers toe. In samenspraak met de interieur ontwerpers produceerde QbiQ ook de ingelaten glazen panelen op maat, boven de prachtige maatwerkkasten. ‘De glazen wanden zijn alleen onderbroken door kastenwanden die de panelen doorklieven voor een zo strak mogelijk resultaat.’ Voor de maquette workshop ontwikkelde QbiQ een speciale dubbelwandige oplossing, voegt Van der Sande toe, om te zorgen voor zowel de juiste akoestiek als brandveiligheid. ‘Het zijn allemaal maatoplossingen, waar we graag over meedenken. Als dat zoals in dit geval al vanaf het begin is, kom je uiteindelijk tot de meest optimale resultaten’.

Brand- én rookwerend

Een absolute noviteit, recent getest en gepresenteerd door QbiQ, is de S200 rookwerende volledig glazen iQ Protect Smoke. De eerste systeemwand die aantoonbaar Sa en S200 rookwerend is, getest en gecertificeerd door een geaccrediteerd testinstituut.

Een innovatie vooruitlopend op aangescherpte regelgeving over rookwerendheid in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), onderdeel van de nieuwe Omgevingswet, die waarschijnlijk per 1 januari 2022 van kracht wordt. Ga dus over uw ontwerp voor nieuwbouw projecten met QbiQ hierover in gesprek!

Kijk op: www.qbiq.nl/s200

Dit artikel is gesponsord door QbiQ.

Van Maerlantlyceum. Beeld Lucas van der Wee

Verbouwing Van Maerlantlyceum door cepezed: van introverte halschool...

Het Van Maerlantlyceum in Eindhoven is drastisch op de schop gegaan. Hiervoor is een deel van de monumentale halschool uit 1953, met uitbreiding in 1957, gesloopt. Cepezed wist karakteristieke gevels en de originele opzet te bewaren en in ere te herstellen. Deze vormen nu de jas van een nieuw schoolgebouw, inclusief tribunetrap. Martin van Toorn, architect bij cepezed, ziet de nieuwbouw als een knipoog naar het oorspronkelijke gebouw.

Boven op het dak van het beursgebouw kun je tussen de statige beelden al dan niet een van de honderden bieren nuttigen die het biermuseum presenteert. Beeld Sébastien Bez

Verbouwing Beurs van Brussel door Robbrecht en Daem: compromis tussen...

De imposante trappenpartij van het Brusselse beursgebouw is een geliefde ontmoetingsplek van de Brusselaars. Maar hoe openbaar de trappen ook zijn, het gebouw was de afgelopen negen jaar hermetisch gesloten na het vertrek van een beursbedrijf. Nu is het gebouw weer tot leven gebracht door het te transformeren naar een overdekt stadsplein. Helemaal openbaar is het niet geworden.

Interieur hoofdkantoor Omroep Brabant, Son - TenBrasWestinga

Interieur hoofdkantoor Omroep Brabant, Son - TenBrasWestinga

In opdracht van Omroep Brabant ontwierp TenBrasWestinga het nieuwe interieur voor het hoofdkantoor van de omroep. In het bestaande kantoorgebouw in Son werden drie verdiepingen verbouwd tot een eigentijdse, flexibele en toekomstbestendige werkomgeving.

De doorgang op links met Fox food court en de entreehal op rechts bij Royale Belge door Bovenbouw, Caruso St John en DDS+. Beeld Filip Dujardin

Aan het projecthoppen

Afgelopen maand mocht ik enkele bijzondere projecten bezoeken. Al enige tijd stond de transformatie van het functionalistische kantoor Royale Belge op mijn radar. De verbouwing van megalomaan bedrijfsgebouw naar belevenishotel door Bovenbouw, Caruso St John Architects en DDS+ stelde niet teleur. De betrokken architecten transformeerden het afgesloten kantoor naar een toegankelijke werk- en verblijfsplek, inclusief een foodmarket in de semipublieke plint waar onder meer de buurtbewoners elkaar treffen.