Vredeoord, Eindhoven - HILBERINKBOSCH architecten

Vredeoord is een woonwijk waarin de combinatie van een natuurlijke - en sociale component de boventoon voert. Autoluw en met heel veel ruimte voor kinderen om te spelen en te struinen. Een echte wijk voor families, gelegen tussen stad en groene parken. Met aandacht voor zelfvoorzienende duurzaamheid en natuurinclusiviteit.

Toelichting HILBERINKBOSCH architecten | Beeld René de Wit

Door toepassing van context gerelateerde, natuurlijke materialen komen stad en natuur in een zichtbare vertaling samen in het ontwerp van de (veelal sociale huur) woningen en de openbare ruimte. Er is nauw samengewerkt met landschapsarchitect Bureau Lubbers die de stedenbouwkundige opzet heeft bepaald. Het groenplan zal over enkele jaren goed zichtbaar zijn en de wijk zeer privaat en groen maken.

Beeld René de Wit

De planlocatie is tot vlak na de Tweede Wereldoorlog thuisbasis geweest van een steenfabriek waar ter plekke gewonnen Brabantse leem werd gebruikt om bakstenen te maken. Met Steenfabriek Rijswaard hebben we een nieuwe steen ontwikkeld met en in die specifieke Brabantse leemkleur. Houten bankjes van hout uit het aangrenzende bos, worden vervaardigd door bewoners van de Grote Beek in samenwerking met Brabant Hout.

De locatie hebben we nieuw leven ingeblazen door de ontwikkeling van de unieke gele wasserstrich-steen waarin de Brabantse leem zich toont als een onvoorspelbare roze-gele gloed die in het metselwerk veel levendigheid veroorzaakt. In de plint gaat de lichte steen over in een donkere steen, waarmee wordt benadrukt dat de wijk letterlijk uit de bodem rijst.

Beeld René de Wit

De wijk kent een ruime opzet waarin natuur echt een plek heeft gekregen om zich te ontwikkelen. De gasloze en energieneutrale woningen spelen in op de plek in de wijk, veranda’s op de avondzon, een klein terras voor het ontbijt in de ochtendzon. Dat samen met de toegepaste materialen levert een krachtige identiteitsdrager voor Vredeoord. Tegelijk is de visuele samenhang in de wijk een directe verwijzing naar het Philips tijdperk, waarin sociale cohesie een groot goed was.

Door de duidelijke structuur van de wijk, de eigenheid geaccentueerd door de eigen steen en het vele groen, resoneert het sociale aspect van het Philips tijdperk in deze nieuwe wijk. Vredeoord is een veilige omgeving waarin kinderen kunnen struinen over de achterpaden en door de lage Dreef, een wijk waar de kwaliteiten van familie en ‘buiten wonen’ de stad in worden gebracht

HBa_04-woning-de-Loper.pdf

Download