ARC22: Biolaminaat Mauritshuis Den Haag - Tom Postma Design

Voor hun 200-jarig jubileum gaf het Mauritshuis Tom Postma Design (TPD) de opdracht om een duurzame tentoonstelling te ontwerpen voor vijftig bloemstillevens uit de 17de eeuw. De vrijstaande wanden in de tentoonstelling werden gebouwd met een uniek bio-laminaat. Dit duurzame materiaal, gemaakt met restproducten uit de bloembollenindustrie, is speciaal voor deze tentoonstelling ontwikkeld in samenwerking met Huis Veendam.

Toelichting Tom Postma Design | Beeld Jordi Huisman

Tulpen die gekweekt zijn voor verkoop als bol worden na de bloei in het veld afgesneden en afgevoerd. Voor dit project zijn deze tulpen verzameld en gedroogd en samen met een bio-hars en natuurlijke pigmenten tot platen geperst. De stelen en bloembladen van onder andere de gevlamde Rembrandttulp zijn in de panelen terug te vinden. Het materiaal verbindt de hedendaagse Nederlandse bloemen-industrie en met de historische bloemstillevens in het Mauritshuis.

Details

Tentoonstellingen staan bekend om hun korte levensduur; Tom Postma Design werkte naast de ontwikkeling van het speciale bio laminaat aan een aantal producten waarmee het bio laminaat na de tentoonstelling een tweede leven kan krijgen.

Doordat het bio laminaat uit natuurlijke producten bestaat is een eindige levensduur acceptabel. De ontwerpcyclus voor deze tentoonstelling heeft zowel de opdrachtgever als de ontwerpers bij TPD aan het denken gezet over toekomstig gebruik van tentoonstellingsmaterialen.

Het TPD-team daagde zichzelf uit om duurzaamheid in dit project zoveel mogelijk te betrekken. Naar aanleiding van de ontwikkeling van het hierboven toegelichte speciale biolaminaat werden bijna alle elementen van de tentoonstelling hergebruikt en de meeste waren ook duurzame keuzes: de kappen van de vitrines zijn gemaakt van circulair plastic; de muurstructuur was bestaand en hergebruikt; de bank was opnieuw bekleed met stof van gerecycled garen.