Toelichting De Nijl Architecten | Beeld Jannes Linders
Ter bevordering van de woonkwaliteit en leefbaarheid hebben we de volgende uitgangspunten gebruikt: schaal zorgt voor een natuurlijke sociale controle per gebouw; de woningmix bevordert het samenwonen per gebouw; de opdeling van de gebouwen in herkenbare delen en een klein aantal woningen per entree met lift en trappenhuis, maakt de gebouwen leesbaar; fietsenbergingen zijn kleinschalig en per inkomhal georganiseerd; de woningen hebben een 'doorzonkwaliteit', met een goede buitenruimte.
Het architectuurproject kadert binnen de wetgeving van de Vlaamse Maatschappij voor Sociale Woningen, betreft de strakke financiële kaders, duurzaamheidsopgave en taken van betrokken partijen. Als architect zijn we verantwoordelijk voor het project in ruime zin (ontwerp, proces, financiën, directievoering en oplevering). Een belangrijke taak is het leiden van het ontwerpteam met adviseurs stabiliteit, technieken en energieprestatie en de werf in uitvoeringsfase.
De woongebouwen zijn duurzaam in uitstraling en materiaal: herkenbare, optimistische architectuur, mooi verouderende materialen: verblendsteen, architectonisch beton, aluminiumramen. Grote gevelopeningen voor de uitstraling en aangename beleving vanuit de woningen. Duurzaam in opzet en installaties: optimum van comfort, gebruik en onderhoud. Beproefde en efficiënte techniek met gebruiksgemak. Collectieve warmte met duurzame energie: zonneboilers en zonnecellen. Energetisch voldoet de opzet aan toekomstige EPB-eisen.
Het project is duurzaam in gebruik en woonplezier: goed in te richten woningen met ‘doorzonkwaliteit’. De keuken ligt aan de gevel, ruimtelijke beleving in de woning en levendigheid in de straat. Duurzaam in uitstraling en materiaal: herkenbare architectuur in materialen die mooi verouderen. Duurzaam in opzet en installaties: optimum van comfort, gebruik en onderhoudslast. Beproefde en efficiënte installaties met voor de bewoners een groot gebruiksgemak. Deze opzet voldoet aan toekomstige EPB-eisen.
De bouwblokstudie betreft negen gebouwen. De principes van de ‘blokkenstad’ was leidend, gebouwen bevestigen het blok. De sfeer wordt bepaald door materiaal en kleur. Metselwerk, architectonisch beton, aluminium ramen. De gevelopeningen hebben een diepe negge in verband met schilisolatie (triple glas, 15cm Pir in de gevel, 20cm Pir op het dak, strenge kierdichting, verder: compact gebouw, flexibele structuur, collectieve techniek). Terrassen hebben in verband met privacy een gesloten borstwering, alle daken zijn groendaken.
Woonkwaliteit en inpassing. Grote gevelopeningen geven de blokken een vriendelijke uitstraling en aangename beleving vanuit de woningen. Die hebben allemaal een ‘doorzonkwaliteit’ met een woonplek aan de straat en een woonplek aan de tuin met een royaal terras op het zuiden. Kleine en grote woningen zijn gegroepeerd per gebouw, zodat privacy en rust kunnen worden gegarandeerd. De gebouwen zijn compact, hebben een regelmatige bouwstructuur en goed geïsoleerde schil met eenvoudige techniek.