Toelichting META architectuurbureau | Beeld Filip Dujardin
Beurs- en congresdeel zijn verbonden via een gemeenschappelijke inkom, maar kunnen perfect onafhankelijk van elkaar én tegelijk gebruikt worden. De beurshal is horizontaal georganiseerd en toegankelijk van buitenaf; het congresgedeelte is verticaal gestapeld. Het gebouw rust op een glazen sokkel. De ingang wordt gedomineerd door een zwevende luifel over de breedte van het gebouw. De massieve bakstenen kolommen geven de gevel een mooie cadans. Ook de omgeving rond het BMCC werd opnieuw aangelegd.
Opsomming van samenwerkingen
- Samenwerking tussen het architectenteam voorop: van eerste schets tot oplevering
- Visie van de opdrachtgever op stadsvernieuwing is visionair
- Structuur en stabiliteit door Mouton spelen een cruciale rol
- De boomverzorgers van de hoofdaannemer én Stad Brugge zorgden voor het behoud van de prachtige beuken
- Landinzicht landschapsarchitecten voor de heraanleg van het Beursplein en de omliggende straten
- Kunstintegratie met bronzen sculptuur van kunstenaar Philip Aguirre y Otegui
De roodbruine baksteen is vol in de mortel geplaatst en met een eenvoudige afgestreken voeg verwijzen ze naar de traditionele manier van metselen. Het congres- en beursdeel is voor akoestische redenen structureel gescheiden. Het congresgedeelte steunt op 2 betonnen kernen die o.a. dienst doen als circulatie. Het dak van de beurshal – waar technische ruimtes subtiel weggewerkt zijn – wordt ondersteund door een stalen vakwerkstructuur met zes ronde betonnen kolommen van 120cm diameter.
Het BMCC is een integraal duurzaam gebouw. Naast de principes van culturele duurzaamheid is het tevens een energiezuinig BEN-gebouw (Bijna Energie Neutraal) met een E-peil van E58. Bovendien werd aandacht besteed aan een duurzaam gebouwenbeheer, integrale toegankelijkheid, akoestisch comfort (zowel in het gebouw als voor de buurt), rationeel afvalbeheer en de mogelijkheid tot een flexibele opstelling voor organisatoren.
Congrescentra bevinden zich meestal aan de periferie van de stad. De Stad Brugge koos echter resoluut voor een inbedding binnen de historische ring. Het BMCC speelt een grote rol in de activatie van de onmiddellijke omgeving: Brugs West-Kwartier. Het gaat een open dialoog aan met de buurt. Dit wordt benadrukt door de mogelijkheid om de beurshal als overdekt openbaar plein in te zetten. Het behoud van de typerende hoogstammige bomen die het Beursplein kenmerken, was een principieel uitgangspunt.
Troeven = functionele opdeling + flexibele inzetbaarheid. Tentoonstellingshal heeft de allure van een industriële kathedraal, maar verzoent de monumentaliteit met een menselijke schaal. Met een minimum aan strategisch ingeplante kolommen, perfect gedoseerd daglicht en glazen plint die openschuift, voegt het gebouw zich naadloos in de stad. Het gebouw is geënt op de bomenrij, als een extra zuilenrij. Veel congresgebouwen hebben gebrek aan daglicht. In het BMCC is daglicht bijna een statement.
BMCC_Bruges-Meeting-and-Convention-Centre-CFE-SdM-META_floor-plan-implantation_A3L
DownloadBMCC_Bruges-Meeting-and-Convention-Centre-CFE-Sdm-META_axonometry_A3P
DownloadBMCC_Bruges-Meeting-and-Convention-Centre-CFE-Sdm-META_floor-plan-level-2_A3L
DownloadBMCC_Bruges-Meeting-and-Convention-Centre-CFE-SdM-META_floor-plan-level-3_A3L
DownloadBMCC_Bruges-Meeting-and-Convention-Centre-CFE-SdM-META_section_A3L
Download