ARC22: Wilhelminawerf, Utrecht - Dok architecten

Het maken van een karaktervolle woonomgeving, met 167 woningen, parkeren en een horecapaviljoen.

Toelichting Dok architecten | Beeld Arjen Schmitz

De architectuur bouwt voort op de rijke industriële geschiedenis van de Merwedekanaalzone. Variërend van de typologie van Villa Jongerius tot de sfeer van de naastgelegen silo’s en schoorstenen. De hoogteaccenten en dakvormen geven de gebouwen smoel en richting. Daarmee creëren we samenhang, binnen het plan en met de omgeving.

Het plan is volledig in BIM uitgewerkt door Dok architecten, in nauwe samenwerking met de aannemer en adviseurs.

Bij stoere gebouwen met een industriële uitstraling hoort een stevige plint. Hoge metselwerk penanten, met een fraai reliëf en diepe negges, vormen de basis. Die wordt bekroond door een lichtere opbouw van plaatmateriaal met een ragfijne belijning.

Wilhelminawerf. Beeld Arjen Schmitz
Wilhelminawerf. Beeld Arjen Schmitz

Een nieuwe voetgangersbrug over het Merwedekanaal is integraal onderdeel van de Wilhelminawerf. Daarmee komen het Centraal Station en andere voorzieningen op loopafstand te liggen. Deelauto’s zijn een belangrijk onderdeel van de mobiliteitsoplossing. Alle gebouwen zijn voorzien van pv-panelen. Bij de materialisatie was de lokale herkomst uitgangspunt.

Het plan borgt een goede waterberging en groeninpassing. Daarbij is de half verdiepte parkeergarage met groengevels in het landschap ingepast. De aanwezige bomen zijn behouden en hebben een prominente plek in het plan gekregen.

De Wilhelminawerf is een stoere plek rondom een haventje waar je heerlijk kunt wonen. Er is een ruim aanbod aan verschillende types huurwoningen, allen met uitzicht op het water.

  • situatie-wilhelminawerf

    Download
  • Wilhelminawerf-blok-A-PTK-presentatietekening

    Download
  • Wilhelminawerf-blok-B-PTK-presentatietekening

    Download
  • Wilhelminawerf-blok-C-PTK-presenatietekening

    Download
  • Wilhelminawerf-blok-D-PTK-presentatietekening

    Download