Toelichting Zecc Architecten | Beeld Stijn Poelstra
Het ontwerp gaat de dialoog aan met de bestaande structuren van het door Dick Apon ontworpen gebouw en haalt herkenbare elementen aan uit het Binnenhof. Deze herkenbaarheid maakt dat men zich sneller thuisvoelt en gemakkelijker door het gebouw navigeert. De uitdaging was om twee tegengestelde waarden, toegankelijkheid en beveiliging, in één gebouw te verenigen. Daarvoor is een nieuwe publieksentree en centrale hal (een indrukwekkend oriëntatiepunt) aan het gebouw toegevoegd.
Zecc was verantwoordelijk voor de architectuur en het interieurontwerp binnen een multidisciplinair ontwerpteam, waarbij Zecc een sturende en op onderdelen ook coördinerende rol had. Middels infogroepen werd op basis van een technisch en functioneel PvE de vraag vanuit de gebruiker vertaald naar een ontwerp dat opdrachtgever en gebruiker per fase toetste. Na de bestekfase is de aannemer gekozen en heeft Zecc een rol gespeeld in de uitwerking en esthetische begeleiding tijdens uitvoering.
Zecc’s ontwerp sluit op eigentijdse wijze aan bij het oorspronkelijke ontwerp van Apon. Om de zware en gesloten gevel te verzachten, heeft de publieksentree afgeronde, vloeiende vormen. De lichtglanzende messingtint, is geïnspireerd op de oorspronkelijke signing van Buitenlandse Zaken. Binnen attendeert de messingkleur de bezoeker op sleutelruimtes- en elementen. Niet alleen handig omwille van oriëntatie, maar brengt ook een sprankeling in het van oorsprong toch vrij ondoordringbare kantoor.
Zecc wilde het duurzaamheidsthema, dat ook binnenin het gebouw een grote rol speelt, alvast manifest maken bij de ingang. De witte gekromde gedeeltes van de luifel, bekleed met 3D-geprinte kunststof panelen (ontworpen i.s.m. en geprint door Aectual) zijn 100% circulair. Binnen komt duurzaamheid tot uiting in materialenkeuze zoals (petfilt), hergebruik van materialen uit de oude Van Kleffenszaal en hergebruik van het perenhouten meubilair van de Tweede Kamer (naar ontwerp van Pi de Bruijn).
De publieksentree die aan het gebouw is toegevoegd aan de zijde van het Centraal Station van Den Haag, is speciaal bedoeld om de honderdduizenden bezoekers die jaarlijks de Tweede Kamer bezoeken op een waardige manier te ontvangen en creëert een lichtpunt in een verder wat sombere en gesloten omgeving. De messingkleurige nieuwe entree valt op, maakt het gebouw beter zichtbaar vanaf station dat op enkele minuten loopafstand ligt.
Om de werknemers en bezoekers van deze tijdelijke Tweede Kamervesting zich thuis te laten voelen, zijn bekende elementen uit het gebouw aan het Binnenhof nagebouwd of hergebruikt. Zo heeft de route van de entree tot de plenaire zaal dezelfde sequentie en bevindt de zaal zich op hetzelfde niveau. Het belangrijkste herkenningspunt in de Statenpassage is de grote roltrap, een nagebouwde kopie – in messingkleur – van de roltrappen op het Binnenhof.