Toelichting en beeld LMNL office
De opdrachtgevers kwamen met een zeer gedetailleerd programma van eisen en een locatie. Niet alleen hun ruimtelijke voorkeuren (typen en indelingen van kamers), maar ook materiaalkeuzes zoals geglazuurde IJsselstenen en een rieten kap. De archetypische woonboerderij is als volume getransformeerd; met een verloop in hoogte en breedte, verandadaken en een verschuiving van de daklijn om licht in het hart van de woonruimte te krijgen en een garage te creëren.
De dakopbouw is ontwikkeld in samenwerking met de adviseurs van Groene Bouwmaterialen te Heusden en De Vakfederatie Rietdekkers. Het dak is geheel opgebouwd uit duurzame bio-based materialen. Daarmee is het het eerste geheel damp-open CLT met rieten dak ter wereld. In dit detail is ook meteen duidelijk dat alle gebruikte producten zo lokaal en duurzaam mogelijk gezocht zijn. CLT, isolatie en constructieplaten uit Duitsland en riet uit Nederland.
Wij willen met onze detaillering tot de meest esthetische en technische oplossing komen, die past bij de textuur, kleur en nerf van de gebruikte materialen. In het Veldhuis hebben we meerdere nieuwe details ontwikkelend – zoals maatwerk massief eikenhouten kozijnen, op transparantie en op kleur geglazuurde IJsselsteentjes, een leemstenen wand met op maat gemaakte schuifdeuren. Dergelijke details refereren aan gebeurtenissen en herinneringen uit het leven van de bewoners.
De detaillering van de CLT constructie is geheel in 3D op de computer voorbereid. Hierin werd gewerkt met toleranties van minder dan één millimeter. Verder zijn de kozijnen in nauw overleg met de aannemer ontworpen, dit geldt zowel voor de ramen als de deuren. Verder hebben we de detail afwerkingen besproken met de betrokken vakman door in het werk proeven te maken en te beoordelen. Dit hielp ook mee met het overtuigen van de opdrachtgevers voor het maken van bepaalde keuzen.
Accenten in de buitenschil zijn aangebracht door lokaal geproduceerde IJsselstenen van gekleurde en kleurloze glazuur te voorzien die speciaal ontwikkeld zijn samen met Koninklijke Tichelaar Makkum. De centrale wand die midden door het huis loopt is gemaakt van leemstenen en voorziet de woning van de benodigde thermische massa – er is ook wandverwarming en -koeling ingebracht. De wand is afgewerkt met een karakteristieke natuurlijke kalkpleister, dit zorgt voor een subtiel lichtspel.
Natuurlijke materialen kunnen op een moderne manier gebruikt worden. Het gebouw is geïsoleerd met houtvezelplaten en is volledig dampopen, waardoor een voorbeeldige luchtkwaliteit binnenshuis wordt geboden. De gekozen materialen dragen bij aan een comfortabel binnenklimaat door hun ademend vermogen en regulerende eigenschappen. Dit betekent dat het gebouw minder afhankelijk is van installatietechniek en meer van materiaaltechnologie, met een direct waarneembare natuurlijke beleving.
Als architecten en landschapsarchitecten geloven wij in ontwerpen waarbij de gebouwde vorm en het levende landschap van elkaar profiteren en naadloos op elkaar aansluiten. Ons doel is om die interactie tussen architectuur en landschap te ontwerpen. Duurzaamheid is een prioriteit voor ons, al onze gebouwde projecten maken gebruik van duurzame en circulaire materialen. We hopen met dit project te laten zien dat er vraag is naar duurzaam, gezonde huizen, gemaakt van natuurlijke materialen.
T1-plattegrond-1-scaled
DownloadT2-dakplan-1-scaled
DownloadT3-langsdoorsnede-1-scaled
DownloadT4-wand-en-dakopbouw-1-scaled
DownloadT5-bespoke-kozijn-1-scaled
DownloadT6-leemsteen-wand-1-scaled
DownloadT7-voordeur-bogen-1-scaled
DownloadT8-bespoke-schuifdeur-1-scaled
DownloadVeldhuis_LMNL-office_documentatie-Detail-1
Download