Toelichting HILBERINKBOSCH architecten | Beeld René de Wit
Duurzaamheid begint met het herkennen van bestaande kwaliteiten. Dat geldt ook voor het visuele. Op onorthodoxe wijze wordt de betonconstructie van het voormalig fabriekscomplex vertaald in de nieuwe wijk. Doorsnedes van de latent aanwezige historische betonstructuur komen subtiel terug in de gevels van de woningen. Er ontstaat daardoor een uit de locatie voortkomende wijk die nergens anders in Nederland staat. Zo blijft de stad zichzelf en onderscheidend.
Op de contouren van de oude wijk is een nieuw stedenbouwkundig plan ontwikkeld: een zachte kern met losse elementen in het groen en een stedelijke rand eromheen, waaronder de het huidige fabriek van Piet Hein Eek. Een oude leidingstraat verbindt Strijp R met Strijp S. De inrichting van het terrein is afgestemd op het fabriekskarakter en verbindt door de bloemenrijke strook aan de Zwaanstraat de wijk met het aangrenzende park van landgoed De Wielewaal.
De gevels bestaan uit metselwerkvlakken met grote aluminium puien. De puien hebben de verdeling van de oude stalen Phillips kozijnen gekregen, waardoor ze aansluiten bij de monumentale industrierelicten in de wijk. De dichte panelen in de puien hebben een typerende verdeling in rood, groen en blauw als verwijzing naar de samenstelling van het RGB-licht van de eerste televisies, een reflectie op de historie van deze locatie.
Alle woningen zijn aangesloten op een koude-warmteopslagsysteem; een lokaal grondwatercirculatiesysteem voor energiewinning uit de bodem dat ook nog profiteert van de restwarmte van de nabijgelegen glasvezelfabriek Draka.
De zich uitbreidende stad Eindhoven heeft het voormalig industrieel terrein Strijp R opgenomen in het stedelijk woonweefsel. De oude Philips beeldbuizenfabriek is deel van het grote nieuwbouwplan voor dit gebied. Vanuit de historisch outline van de fabriekshal, de glasovens en het kantoor is een hedendaags wooncomplex ontworpen met scheddakwoningen, torenwoningen en een appartementencomplex. In naam en verschijningsvorm resoneert de wijk de architectonisch kwaliteiten van het industriële complex.
We hebben de architectuur van het belangrijke industriële verleden vertaald zonder te historiseren. Belangrijke elementen uit het fabrieksverleden zijn een inspiratie geweest voor de contouren van de wijk en de vormgeving van de nieuwe woningen.