Toelichting HP architecten | Beeld Manou Huijbregts
De opdrachtgever heeft zelf deze locatie gevonden en heeft contact gezocht met de gemeente. Het proces van “ontdekking” tot start bouw heeft vijf jaar geduurd, maar is beloond. De opdrachtgever en wij kennen elkaar goed. De voornaamste reden van Peter en Erica om met ons te werken is het vertrouwen dat we deze woning in een open samenwerking zouden ontwerpen. Na het onderzoeken van meerdere varianten heeft de opdrachtgever voor deze hoofdopzet gekozen.
Een van de verrassendste samenwerkingen was die met de metselaar. De stootvoegloos gemetselde langwerpige betonstenen waren niet eenvoudig te verwerken. De stenen zijn genadeloos strak en de kleinste afwijking bij het metselen is zichtbaar. Gelukkig had deze ambachtsman veel plezier in de uitdagende metselklus. Hij had recent het huis van zijn dochter in exact dezelfde steen gemetseld en daarbij expertise opgedaan en zijn eigen speciespuit ontwikkeld voor het strakste resultaat.
De woning is een echt karakter. In eerste instantie opvallend. Wie langer kijkt ontdekt de liefde en verzorgdheid van materialen en details. Een ambachtelijke hoge massief houten voordeur. Ragfijne stalen balkonhekjes aan de Singel. Een kroonlijst van verticaal geplaatste stenen. Bronskleurige geanodiseerde aluminium kozijnen die chic glinsteren in de avondzon. Stalen sierhekwerken van restmateriaal in de tuinmuur. Stootvoegloos metselwerk zorgt voor een subtiel horizontale belijning.
Het woonhuis is gasloos en heeft een warmtepomp die draait op PV panelen, waarmee het volledige dakvlak bedekt is. In de tuinmuur zijn sierhekwerken van restmateriaal geplaatst. Naast deze vanzelfsprekende techniek en de circulariteit van de sierhekwerken is er meer. Dat een braakliggend kavel midden in de binnenstad is herkend en dit Rotterdamse gezin er nu fijn woont, waarbij tevens de ontbrekende hoek aan deze singel is hersteld, is een prachtig voorbeeld van sociale duurzaamheid.
Dit deel van de Noordsingel is een Rotterdams allegaartje aan stijlen en tijdsperiodes. Je vindt er statige 19de-eeuwse panden, jaren ‘80 wooncomplexen, een oude gevangenis, en een vierlaags jaren ‘30 blokje. De Jacob Catsstraat bestaat uit sobere 19de-eeuwse panden en jaren ‘80 stadsvernieuwing in fletse lichtbruine steen. Het hoekpand stelt zich te midden van deze contrasten trots en uitgesproken op. Met een duidelijk eigen karakter probeert ze recht te doen aan haar omgeving.