Het is een cruciale combinatie op elk dak: dakpannen en onderdakfolie. Dakpannen zijn voor iedereen zichtbaar en bekend. Onderdakfolie is dat niet, laat staan het belang ervan. Lex de Haan van Dörken Benelux legt dat uit. “Onderdakfolie is aanvullende waterkering op het dak. Niet alleen tijdens de open bouwfase, maar ook in de gebruiksfase. Samen met de dakpannen vormt de onderdakfolie een waterdichte constructie. Een pannendak is nooit onder alle omstandigheden 100 procent waterdicht. De folie voert eventueel doorsijpelend water af richting de dakgoot.”
Behalve het waterkerende aspect hebben onderdakfolies nog een groot voordeel. “Ze laten de isolatie beter presteren. Doordat de folie geen wind doorlaat, kan de onderliggende isolatie optimaal functioneren.”
Verouderde tests van onderdakfolies
Onder meer dakdekkers signaleerden een probleem in de markt. “Het komt erop neer dat de meeste bestaande onderdakfolies maar een beperkte levensduur hebben", vertelt De Haan. "Na maximaal tien jaar, maar soms al na twee, verliezen ze hun functie en is het dak dus niet meer waterdicht."
Bij Dörken zijn ze daarachter gekomen door onderdakfolies grondig te testen. Zonder te vervallen in hogere natuurkunde legt De Haan uit waar het probleem in zit. “Producten worden getest volgens de norm EN 13859-1, die de karakteristieken van onderdakfolie beschrijft. Om de levensduur van folies te testen, wordt veroudering gesimuleerd met behulp van UV-straling en temperatuur. Met die UV-straling wordt de fase van de open bouw nagebootst. De te testen onderdakfolies gaan daartoe enkele weken in een UV-kast. Met temperatuur wordt juist de gebruiksfase gesimuleerd. Door onderdakfolies gedurende 90 dagen in een oven van 70 graden te plaatsen, wordt hun temperatuurbestendigheid onderzocht. Desondanks bleken producten die deze testen doorstaan, na verloop van enkele jaren niet meer waterdicht te zijn.”
Luchtverplaatsing leidde tot veroudering
Dit raadsel loste Dörken zelf op, zegt De Haan. In Duitsland werd nauwkeurig gekeken naar de klimatologische omstandigheden rond de tengels van diverse daken. Wat was de invloed hiervan op het verouderingsproces van de onderdakfolie? “Opvallend was dat de luchtsnelheid onder de dakbedekking toenam zodra de zon op het dakoppervlak scheen. Luchtsnelheden van 1 meter per seconde kwamen daarbij voor. De zonnestraling bleek te zorgen voor een zogeheten thermische lift bij de tengels, overigens ook op bewolkte dagen. Deze luchtverplaatsing heeft een negatief effect op de levensduur van de onderdakfolies.”
Nieuwe fabriek voor onderdakfolies
Het is hierdoor dat dakdekkers wel eens verzuchten dat het onderdak de zwakste schakel in het dak is. Dörken aarzelde niet en bouwde een nieuwe fabriek die zich toelegde op het oplossen van dit probleem in de markt. Ofwel, op het ontwikkelen van een duurzame onderdakfolie. De Haan: “Onder meer door een andere opbouw van het product is het ons gelukt om een heel nieuwe generatie onderdakfolies te ontwikkelen. Met een maximale levensduur en grotere weerstand, die te gebruiken zijn onder de moeilijkste omstandigheden.”
30 jaar garantie
Waar veel bestaande folies slechts maximaal 10 jaar meegaan, gaan de innovatieve folies van Dörken beduidend langer mee. “Uit de testen kwam een levensduur van langer dan 25 jaar,” zegt De Haan, “Hierdoor kunnen wij nu op al onze producten een garantie geven van 30 jaar, onderbouwd door een ETA-verklaring.”
Een ideale garantieduur, omdat ook pannenleveranciers 30 jaar garantie op hun producten geven. Architecten, dak- en schrijnwerkers hebben nu de zekerheid dat de waterdichte functie van de dakconstructie gedurende die periode behouden blijft. “En dat is wel zo prettig met de WKB in aantocht.”
Bijzondere kenmerken
De premium producten van Dörken hebben nog andere bijzondere kenmerken, zoals een dubbele kleefstrook waarmee ook de overlapping wind- en waterdicht wordt gemaakt. Ze zijn bovendien geschikt voor elke denkbare daktoepassing – of het nu gaat om de uitbouw van een oud dak, de bouw van een nieuw dak of juist een renovatie.
Dit artikel is gesponsord door Dörken