Villa BW, Schoorl - Mecanoo

In het natuurlijk glooiende landschap van Schoorl heeft Mecanoo Villa BW ontworpen. Het bouwvolume wordt gekenmerkt door een dubbel gekromd dak in combinatie met een onmiskenbare expressie van de gevel. Het draaiende dak ontstaat als resultaat van twee overlappende vormen. Aan de duinzijde is een zadeldak ontworpen, ook kenmerkend voor het straatbeeld aan de Oorsprongweg. Voor de polderzijde is daarentegen een horizontale daklijn ontworpen.

Toelichting Mecanoo | Fotografie Ossip van Duivenbode

De villa is gebouwd over drie verdiepingen, met een extra niveau in de kap van het dak. Door het natuurlijke verloop van het terrein en de aanvulling van een talud als voortzetting van het duinlandschap hebben de begane grond en het souterrain op -1 een directe relatie met de omgeving. Op het zuidoosten gelegen wordt de aansluiting met het landschap langs de hellende tuin versterkt door twee vides te omsluiten met een vliesgevelsysteem.

Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode

De sterke verbinding tussen het landschap en het huis vertaalt zich in de expressie van de gevel- en dakbekleding met de toepassing van één natuurlijk materiaal, uitgedrukt door een op maat gemaakte keramische tegelbekleding die het hele gebouw omhult. Deze maatwerk meerkleurig geglazuurde tegelbekleding verbeeldt de overgangen in het landschap, van duinlandschap naar polder, en de grondlagen, van licht naar donker.

In het interieur zijn alle woonruimtes georganiseerd rond de met vliesgevels omsloten vides en een gesloten met hout beklede kern. De vliesgevel zorgt voor transparantie en daglicht tot in het souterrain. Het gesloten elementenkenmerk van het interieur van het souterrain tot aan de kap van het gebouw biedt onderdak aan ondersteunende functies, zoals stijgende punten en sanitaire voorzieningen. Het interieurontwerp wordt gecompleteerd door prachtig ingelijste uitzichten op het omliggende platteland, met behulp van houten kozijnen die door het traditionele tegelwerk lopen.

Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode

Veelkleurige tegels

De kleur en uitstraling van de gevel speelt een rol in de overgang van duin- naar polderlandschap. De monolithische aanwezigheid van het bouwvolume wordt geaccentueerd door de schuine dakvlakken en buitenmuren. Deze zijn bedekt met tegels van hetzelfde doorlopende materiaal: veelkleurige geglazuurde keramische tegels. De tint van deze tegels vormt een samenhangend geheel, maakt een verbinding en laat het gebouw opgaan in het transformerende landschap. Kleurgebruik is consistent met de tinten van de omgeving, waardoor de villa opgaat in het veranderende terrein. Het duin- en polderlandschap in verschillende seizoenen wordt weerspiegeld in het kleurenspectrum van het ontwerp bestaande uit 5 tinten grijs, groen en blauw.

Het glazuur van de tegels is levendig, glanzend en heeft een iriserend effect, waardoor de tegels een parelmoerachtig uiterlijk krijgen en ook de lichtinval op het uiterlijk van de gevel en het dak beïnvloedt. Het samenspel van verschillende kleurtinten levert een gevarieerde, veelkleurige, natuurlijke gevel en dak op. Om herhaling en vervlakking te voorkomen is er voldoende variatie. Door de mix van tinten en de lichtomstandigheden ziet de villa er elke keer weer anders uit, met als resultaat een unieke opvallende woning.

De exacte verhouding van verschillende veelkleurige tegels werd grondig bestudeerd door middel van steekproeven. Het emaille-onderzoek is ter plekke beoordeeld op kleuren, texturen en glansgraden onder verschillende lichtomstandigheden. De pannen zijn verticaal georiënteerd, waarbij verticale open voegen in één lijn doorlopen op het dakoppervlak. Er is geen herhalend patroon in de gevelvlakken waarneembaar en de variabele kromming van het dakvlak oogt glad en minder gesegmenteerd.