Toelichting Atlas | Beeld Max Hart Nibbrig
De diepgewortelde liefde voor hun dorp weerhield hen ervan elders te gaan wonen. Daarom was het voor hen vanzelfsprekend om hun huidige woning uit te breiden en te transformeren, zodat ze al hun dagelijkse activiteiten op één niveau konden uitvoeren.
Gelegen in het landelijk gebied ten noorden van Amsterdam, Wieringerwerf, heeft de huidige woning in het verleden al twee uitbreidingen ondergaan, waardoor het oorspronkelijke bouwvolume werd vervormd. Door het huis uit te breiden met nog een aanbouw zou elk gevoel van samenhang verloren gaan.
Om de cohesie van het bouwvolume te herstellen werd besloten om zowel de nieuwe als de oude aanbouwen te bekleden met een soortgelijk gevelmateriaal om zo een duidelijke, samenhangende scheiding te creëren tussen het oorspronkelijke huis en de latere toevoegingen.
De wens van de opdrachtgevers om een materiaal toe te passen met weinig onderhoud maar toch een duurzame totstandkoming, viel de keus op Platowood Frake profielen. Platoniseren (hydrothermisch modificatieproces) is een proces dat het hout maatvast en onderhoudsarm maakt, even bovendien zorgt voor een goede thermische isolatie. Om het vriendelijke houtkarakter te versterken zijn de profielen gestapeld en zijn de hoeken van de gevel afgerond. Hierdoor ontstaat het gevoel van een doorlopende gevel.
Er zijn twee nieuwe grote schuifdeuren geplaatst om de verbinding met de prachtige tuin te versterken. Een nieuwe pergola verenigt alle uitbouwen en overdekt de buitenruimte. De vorm van de aluminium pergola zet zich voort als dakrand richting de zijkanten en voorzijde van het huis. De pergola omarmt de tuin met een subtiele welving en wordt op zijn plaats gehouden door een in het werk gestorte betonnen kolom.
Ondanks de moderne materialen past het nieuwe volume in de tuin dankzij de reflecties van de pergola en het schaduwspel van de houten bekleding. Op elk moment van de dag toont de woning zich verschillend; afhankelijk van het licht, het weer en de omringende natuur.