De oplevering van de nieuwe woontoren staat gepland voor begin 2025. Intussen groeit de hoogte met de week. Joost Thissen, werkvoorbereider bij Thermo Konstrukties, vertelt: “Ons werk is in februari 2023 begonnen. We zijn nu volop bezig met de montage van raam- en deursystemen MasterLine 8 en ConceptSystem 77-FP. Elke negen dagen leveren we een verdieping op”. Thissen begon als calculator met het project. Inmiddels is hij werkvoorbereider en beheert hij de complete projectplanning in de productie en tijdens de montage op de bouwlocatie.
De uitdagingen van het bouwen op grote hoogte vereisen specifieke oplossingen. Albert Derks, directeur van Thermo Konstrukties, benadrukt nog extra het belang van wind- en waterdichtheid op 109 meter hoogte. Daarom werd de kennis en expertise van Peter de Beer, adviseur Hang- en Sluitwerk bij Reynaers Aluminium, gevraagd. Speciaal voor dit project adviseerde hij een type beslag met meer sluitpunten en meer aandrukpunten. “Zodat we beter kunnen regelen en afstellen”, legt De Beer uit. “Op papier zou dit misschien niet hoeven, maar puur uit ervaring weten we dat wind heel veel doet op die hoogte. We willen natuurlijk niet dat bewoners achteraf last gaan krijgen van fluiten of van tocht.”
Prefab bouwen met eigen hijsmateriaal
Terwijl men op de eerste woonlagen al bezig is met het plaatsen van de keukens, moeten er nog zo’n vijftien verdiepingen op de toren gebouwd worden. De productie bij Thermo Konstrukties gaat dus nog wel even door. In de fabriek worden de kozijnen al in de stelkozijnen geplaatst. De kant-en-klare elementen worden vervolgens op transport gezet naar Eindhoven. Omdat de prefab stelkozijnen te groot zij om van binnenuit of over de steiger aan te voeren, worden ze met een bouwkraan op hun plek getakeld. Het risico van takelen is wel dat de grote elementen gaan torderen of zakken. Dit kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld lijmverbindingen scheuren en er lekkages ontstaan. Daarom ontwierp Thermo Konstrukties eigen hijsmateriaal, specifieker: speciale hijsbeugels. Uniek in Nederland. Thissen vertelt: “Wij hijsen onder de lat van het glas. Beugels houden de platen op hun plaats. Het werkt veilig en snel.” Met deze hijstechniek zit een raam binnen een minuut op z’n plaats. “Dit wordt de nieuwe manier van bouwen”, vult Albert Derks aan met een lach.
Innovatie met unieke harbour windows
De innovatieve aanpak gaat verder dan alleen de kozijnen. Het al bestaande concept ‘harbour window’ toverde Thermo Konstrukties om tot een eigen variant, speciaal ontworpen voor Lighthouse. Deze oplossing biedt bewoners de mogelijkheid om geluidsarm te ventileren. De ramen bestaan uit twee lagen met geperforeerde platen met steenwol ertussen, waardoor geluid wordt opgevangen. Zo kunnen bewoners toch een raam open zetten, zonder overlast van omgevingsgeluid in de drukke stad.
Speciale LWW-testen op Reynaers Campus
Voor de productie van de kozijnen op grote schaal, onderging een element uitgebreide tests in het testcentrum op de Reynaers Campus in Duffel. Deze tests omvatten duurtesten, AWW-, inbraak- en akoestische testen. Na positieve resultaten kon de productie starten. Op de bouwplaats zelf worden ook nog tests uitgevoerd op verschillende verdiepingen om mogelijke lekkages te voorkomen.
Een hoogtepunt
De toren biedt straks ruimte aan 333 huurwoningen tussen de 40 en 110 m2. Bovenin komen drie grotere penthouses. De bouw van Lighthouse is niet alleen een letterlijk hoogtepunt, maar ook een voorbeeld van succesvolle samenwerking en innovatie in een snelgroeiende stad. Bewoners kunnen binnenkort genieten van het hoogste comfort, zowel letterlijk als figuurlijk. Albert Derks sluit enthousiast af: “we kunnen niet wachten om deze nieuwe elementen en innovaties meer in de praktijk te brengen. We zijn ervan overtuigd dat dit slechts het begin is van vele toekomstige projecten waarbij deze bouwmethode kan worden toegepast.”
Dit artikel is gesponsord door Reynaers Aluminium.