Toelichting D/DOCK | Beeld Rylana van der Marel, Hospitality Group
De verticale campus: een nieuw concept voor een gebouw met meerdere huurders
Het hoofddoel van de Oval Tower renovatie was het herdefiniëren van de identiteit, naar een samenwerkingsruimte die interactie tussen de verschillende bewoners bevordert door middel van gedeelde faciliteiten en diensten.
De Oval Tower is een imposant gebouw van maar liefst 94 meter hoog, met een iconische ovale vorm en 25.000 vierkante meter gebruiksoppervlak, verdeeld over 24 verdiepingen. De unieke toren is gebouwd in 2001 en ontworpen door architectenbureau Skidmore, Owings and Merrill (SOM), bekend om hun buitengewone wolkenkrabbers.
Het 'verticale campus' concept is door D/DOCK geïntroduceerd om de begane grond te verbinden met de twaalfde verdieping, waarmee relevante functies en gedeelde faciliteiten zijn toegevoegd aan het bestaande ontwerp. De toren functioneert nu als een dynamische hub en biedt verschillende ruimten, zoals: een multifunctionele bar en receptie, diverse werkplekken, loungeruimten en twee restaurants. Deze opties bieden huurders en bezoekers een veelzijdig aanbod voor vergaderen, gezamenlijk eten, werk en ontspanning. Bovendien worden gemeenschappelijke ruimtes in het gebouw gebruikt door lokale ngo’s om sociale cohesie in de buurt te versterken.
Verbinding met natuur en duurzaamheid
Het atrium van de toren strekt zich uit tot de derde verdieping en een hoge groene wand benadrukt de verbinding tussen de natuur en de bebouwde omgeving. De ovale vorm, een terugkerend thema, wordt weerspiegeld in de ontwerpelementen, waardoor in het hele gebouw kleinere, afgebakende zones ontstaan.
Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt in dit project. Door bamboe te gebruiken als het belangrijkste materiaal voor al het vaste meubilair, heeft D/DOCK een duurzaam en milieuvriendelijk resultaat gecreëerd.
Multifunctionele trap
Het meest opvallende kenmerk van de renovatie is de implementatie van een multifunctionele trap die een visuele en fysieke verbinding creëert tussen de begane grond en de eerste verdieping. De trap verwelkomt mensen via de hoofdingang en de secundaire toegangspunten. Het gebruik van bamboe en groen vormt een gastvrij contrast met de architectuur van het gebouw en zorgt voor een warm effect in de gehele ruimte.
Activatie van de begane grond
In overleg hebben D/DOCK, de Hospitality Group en de Compass Group een strategisch besluit genomen om het restaurant van de 12e verdieping te verplaatsen naar de eerste verdieping en om een grand café te creëren op de begane grond. Daarmee wordt de plinth geactiveerd, wat de levendigheid van de ruimte heeft versterkt en ontmoetingen tussen huurders en bezoekers stimuleert. Het resultaat is een zeer succesvol restaurant en een gastvrije entree, waarmee het complete gebouw is verrijkt voor de verhuurder, huurders en bezoekers.