De opzet van de architectuurpijs is eenvoudig: de vakjury kiest uit alle inzendingen 4 projecten. Op die 4 finalisten kan het publiek stemmen. Het project met de meeste stemmen wint.
“Ieder jaar weer ben ik trots op de diversiteit in gebouwen die met onze systemen zijn gerealiseerd”, vertelt Hans van der Looij, Sales & Marketing Manager van Reynaers Aluminium. Hij is al sinds de start in 1997 betrokken bij de projectprijs. Hij ondersteunt de vakjury die voor de rest uit onafhankelijke juryleden bestaat, waaronder de architect van het winnende project uit het voorgaande jaar en bestuursleden van studievereniging AnArchi van TU/e. De jury beoordeelt op architectuur en de toepassing van aluminium gevelelementen.
Creativiteit van architecten
Gedurende de jaren zag de vakjury de meest uiteenlopende projecten voorbij komen. “Ik krijg wel eens de vraag wat ik het mooiste gebouw vind dat er gemaakt is met Reynaers Aluminium. Maar ik heb geen persoonlijke top 10 of zo. Ik ben vooral trots op de creativiteit van architecten en de technische kennis van gevelbouwers. Deze professionals dagen ons uit om samen de grenzen op te zoeken en de materialen en diensten voortdurend te verbeteren. Dat resulteert in gebouwen waar mensen willen wonen, werken en recreëren.’’
Vier finalisten en een podcast
De Reynaers Projectprijs onderging in de 27 jaar wel een aantal veranderingen. “Veranderen is nodig. In 2023 kozen we voor een nieuwe opzet van de architectuurprijs. Voorheen nomineerde de vakjury 10 projecten. Nu selecteert de jury per categorie één project. Dat zijn de vier finalisten”, vertelt Van der Looij. De vier projecten gaan de strijd met elkaar aan en proberen zo veel mogelijk stemmen te werven van het publiek. Het publiek is namelijk bepalend voor de winnaar. Zij stemmen op hun favoriet. Het project met de meeste stemmen wordt verkozen tot publiekswinnaar van de Reynaers Projectprijs.
Niet alleen de opzet veranderde in 2023. “In het begin van de prijs waren we een van de eersten die zo actief foto en video bij de prijs betrokken. Afgelopen jaar hebben we aan dat rijtje ook podcasts toegevoegd, met architectuur in de hoofdrol”. In de podcast ‘Profiel’ gaan de finalisten in gesprek over esthetische dilemma's, visies op functionaliteit, detaillering en toepassing van aluminium ramen, deuren en gevels in gebouwen. De podcast is te beluisteren op Spotify. “Het is leuk om te zien dat die afleveringen nog steeds zo goed beluisterd worden. Met onderwerpen als duurzaamheid of het werk van vrouwen in de sector zijn ze ook heel actueel”, vertelt Van der Looij.
Wat krijgt de winnaar uiteindelijk?
Het publiek bepaalt uiteindelijk de winnaar. “Het project met de meeste stemmen wint de publieksprijs én de winnende architect en gevelbouwer ontvangen beiden 2.500,00 euro." Maar dat is niet het enige wat men kan winnen. De vier finalisten worden professioneel in beeld gebracht. Er wordt een professionele video, fotoreportage, podcast en achtergrondartikel gemaakt. "De uiteindelijke winnaar én de andere drie genomineerden krijgen daarnaast ook volop aandacht in landelijke vakmedia. Het loont dus zeker om een project aan te melden", vertelt Van der Looij.
Architectuur voor een goed doel
Het blijft niet alleen bij de architectuurprijs en het geldbedrag voor de winnaar. Sinds 2012 is er ook een goed architectuur-doel verbonden aan de Reynaers Projectprijs. “De passie van Reynaers Aluminium voor architectuur delen we graag met de maatschappij. Daarom wordt er in overleg met de winnende architect een goed architectuur-doel uitgekozen. Aan dat doel doneren we 2.500,00 euro. Binnenkort vindt de overhandiging van de cheque aan het goede doel van 2023 plaats en dan wordt dat doel ook bekendgemaakt.”
Dit artikel is gesponsord door Reynaers Aluminium.