Verbouwing gemeentehuis West Betuwe, Geldermalsen - cepezed

De fusiegemeente West Betuwe zet voor haar nieuwe onderkomen in op transformatie en biobased materiaal. cepezed ontwierp de architectuur en het interieur van het gebouw, dat voorheen dienst deed als het gemeentehuis van Geldermalsen. Oud en nieuw lopen naadloos in elkaar over, zichtlijnen benadrukken de relatie tussen binnen en buiten, en het gebouw is veel duurzamer dan voorheen.

Toelichting cepezed | Beeld Lucas van der Wee

De fusiegemeente West Betuwe, die sinds 2019 bestaat, stelde hergebruik en circulariteit in de architectuur voorop. Het resultaat is een daglichtrijk gebouw met twee nieuwe bouwdelen van hout en heel veel pv-panelen op het dak. Bestaande meubels en te verwijderen bouwelementen zijn geïnventariseerd met het oog op hergebruik. Hetzelfde geldt voor het verzamelde kunstbezit, waaruit de mooiste sculpturen, gravures en schilderijen zijn gekozen. Ook de tuin rond het gebouw is opnieuw ingericht.

Houtconstructie. Beeld Lucas van der Wee
Houtconstructie. Beeld Lucas van der Wee

Het bestaande gemeentehuis was een cluster van bouwdelen uit 1984, 1996 en 2010, gelegen rond een patio. Het was een donker, tamelijk labyrintisch gebouw waarvan de akoestiek te wensen overliet. cepezed maakte een plan op maat met energiezuinige keuzes. Zo liggen op de daken hergebruikte pv-panelen, aangevuld met 260 nieuwe panelen. De afdelingen voor ambtenaren, burgerzaken, en het gemeentebestuur en de fracties kregen eigen zones. De patio in het hart van het gebouw is overdekt en vormt een ‘ontmoetingsplein’ met werkplekken, een koffiebar en een keuken.

Door een bouwdeel te slopen en het gebouw anders te organiseren verbeterde de routing en kreeg de omringende tuin meer body. De strikte keuze voor hout maakt de twee nieuwe toevoegingen ‘leesbaar’, net als de keuze om ze niet direct op de oudbouw te laten aansluiten: tussen de houten bouwdelen en de bestaande bouw, en boven nieuwe trappen, zitten daklichten. Nieuwe toevoegingen zijn terughoudend van toon, zodat het bestaande gebouw zijn zeggingskracht niet verliest.

Ontvangstbalie. Beeld Lucas van der Wee
Ontvangstbalie. Beeld Lucas van der Wee

De publieksentree bevindt zich in een nieuw bouwdeel, dat door de prominente horizontale lijn van de luifel en zijn glazen geveldelen oogt als een paviljoen. Het bouwdeel is ingepast tussen de bestaande bouw, de vijver en enkele monumentale bomen. Naast de entree bevinden zich de publieksbalie, spreekkamers, wachtruimte en raadszaal. De luifel zorgt voor eenheid, biedt bescherming tegen de zon en verzacht de overgang tussen binnen en buiten. De raadszaal is een multifunctionele ruimte, waar ook voor vergaderingen, evenementen, concerten, lezingen en huwelijksvoltrekkingen kunnen plaatsvinden. De hal biedt toegang tot de voorrondezalen, die in de oudbouw zijn ondergebracht.

Net als het nieuwe bouwdeel op de patio, is het ‘entreepaviljoen’ een prefab-constructie van hout. De gevelkolommen volgen de ritmiek van de glazen gevelpanelen. Een stalen voet ontkoppelt ze op vloerniveau. Dit vergemakkelijkt het onderhoud en maakt de verbinding net iets eleganter. Bovendien is zo’n stalen voet minder kwetsbaar voor vocht en vervuiling. De twee nieuwe bouwdelen kunnen vanwege het ontwerp met prefab-elementen (kit of parts) in principe ook weer gedemonteerd en hergebruikt worden, mocht de toekomst daar om vragen.

Houten meubels

Bestaande meubels zijn met zorg geselecteerd en opnieuw gestoffeerd. De nieuwe, houten meubels die cepezedinterieur speciaal voor het gemeentehuis van West Betuwe ontwierp, zijn als het even kan toegesneden op meerdere functies. Zo zijn de wandelementen in de raadszaal tegelijkertijd een bank voor publiek, kast en scherm. Bovendien beperken ze de inkijk van buiten. Naast deze elementen ontwierp cepezedinterieur losse meubels voor de raadszaal. De tafels zijn schakelbaar, zodat ze in een kring, maar ook in een groot vlak of kleinere groepjes geplaatst kunnen worden. In de houten prefab-dakelementen is verlichting verwerkt, tussen de ribben van de elementen is akoestische absorptie in hout aangebracht. Het bestaande gebouw is deels wit geschilderd, met organiserende houten panelen en enkele vilten wanden in kamers en belcellen. Nieuwe ruimtes zijn terughoudend gematerialiseerd met een lichtgrijze keramische vloer, houten constructies, meubels en kasten, en antracietkleurig vilt waar de akoestiek daarom vraagt. Ook de beplating van stalen binnenpuien en stootvlakken meubels zijn antraciet.

1175 publicatietekeningen nl

Download