Beeld Anna Odulinska
Beeld Anna Odulinska
Beeld Anna Odulinska
Beeld Anna Odulinska
Beeld Anna Odulinska
Beeld Anna Odulinska
Beeld Anna Odulinska
Beeld Anna Odulinska
Beeld Anna Odulinska

Vakantiehuis, Zeeland - VLOT architecten

Nabij de Nederlandse kust en met drie kilometer ononderbroken zicht op een natuurgebied is een vakantiehuis ontworpen voor een groot gezin door VLOT architecten.

Toelichting VLOT architecten | Beeld Anna Odulinska

Het huis wordt georganiseerd door een gesloten volume welke centraal in de plattegrond is geplaatst en waarin alle ondersteunende functies een plek hebben gekregen. Dit volume heeft een introvert en ruimtelijk divers karakter en markeert de overgang tussen openbaar en privégebied. In dit deel van het gebouw wordt gespeeld met de vrije hoogte, deze varieert van een bedstee op hoogte met 1200 millimeter vrije hoogte tot de entreehal met 4000 millimeter vrije hoogte. Het volume heeft dikke wanden die de overgang van de ene naar de andere ruimte benadrukken en waarin tevens ruimte is opgenomen voor kledingkasten, keukenkasten, luchtkanalen, elektra en riolering. De relatie met de omgeving is in dit deel van het huis met name verticaal van aard, op verschillende posities zijn daklichten geplaatst waar de voorbijgaande wolken te zien zijn.

Beeld Anna Odulinska
Beeld Anna Odulinska

Aan weerszijden van dit volume bevinden zich de verblijfsruimten. De slaapkamers, beschut tussen de bomen aan de noordzijde en de woonruimte aan de zuidzijde met weids uitzicht op het natuurgebied. Hier is de relatie met de omgeving veel meer horizontaal van aard. De verblijfsruimtes hebben een wezenlijk ander karakter dan de ruimtes in het volume, ze zijn geplaatst in een lichte structuur van houten gelamineerde kolommen en liggers. Het volume is gemaakt uit meer massieve CLT-wanden en vloeren. 

De lichte structuur van kolommen en liggers is modulair opgezet op een stramien van 3000 millimeter. In deze structuur zijn kozijnen, binnen- en buitenwanden geplaatst. Deze zijn losmaakbaar ontworpen ten opzichte van de hoofddraagconstructie om flexibiliteit richting de toekomst te bieden. Zo kunnen op termijn ruimtes samengevoegd dan wel toegevoegd worden. De modulaire opzet wordt beleefbaar gemaakt in het interieur door de wanden af te werken met mdf-beplating op een breedte van 600 millimeter.

Beeld Anna Odulinska
Beeld Anna Odulinska

Het kleurgebruik is ingetogen en gaat een duidelijke relatie aan met de kleuren van de natuurlijke omgeving. Waar mogelijk is gekozen voor materialen met een lage CO2-footprint. Lariks en vuren voor de hoofddraagconstructie, binnen- en buitenwanden in houtskeletbouw, fraké voor de gevelafwerking, mdf voor de wandafwerking en linoleum als vloerafwerking.

Het vakantiehuis is gebouwd met geprefabriceerde onderdelen en zonder traditionele hoofdaannemer. VLOT architecten was grotendeels verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding en coördinatie tussen de verschillende onderaannemers. Dit heeft de bouwkosten verlaagd, de kwaliteit gewaarborgd en het ontwerpproces gaande gehouden tot aan de eindoplevering.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.