Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg

Gebouw Marie Curie, Pivot Park Oss - Proof of the sum

Het nieuwe farmaceutische verzamelgebouw 'Marie Curie' op de campus van Pivot Park in Oss is officieel geopend. Proof of the sum is verantwoordelijk voor het volledige ontwerp van het gebouw. Daarnaast heeft Proof of the sum het interieurontwerp van de gemeenschappelijke ruimtes gemaakt.

Toelichting Proof of the sum | Beeld Marcel van der Burg en Egbert de Boer

Met de opening van Marie Curie groeit Pivot Park ruim een kwart in oppervlakte. Curie was natuurkundige en scheikundige en verdiende Nobelprijzen voor de ontdekking van de elementen polonium en radium. Haar naam weerspiegelt de beloftevolle bedrijven in dit volledige verhuurde verzamelgebouw met laboratoria, kantoren en gemeenschappelijke faciliteiten.

Proof of the sum is verantwoordelijk voor het volledige ontwerp van het gebouw. Daarnaast heeft Proof of the sum het interieurontwerp van de gemeenschappelijke ruimtes gemaakt. Tot slot is een groot aantal van de huurders begeleidt bij het ontwerp van hun inrichting. In het verleden heeft Proof of the sum samen met MTD Landschapsarchitecten en VKZ het masterplan voor Pivot Park ontwikkeld.

Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg

Pivot Park

Pivot Park in Oss is een campus voor open innovatie op gebied van geneesmiddelenontdekking en -ontwikkeling. Voor starters én bestaande ondernemingen. Pivot Park is in februari 2012 ontstaan uit een initiatief van het farmaceutische bedrijf MSD in nauwe samenwerking met vijf partners: provincie Noord-Brabant, de gemeente Oss, de Nederlandse ministeries van Economische Zaken en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Het project is gefinancierd door provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss als aandeelhouders van Pivot Park.

Open innovatie lijkt het sleutelwoord voor het succes van het Pivot Park. Toegang tot de unieke, hoogwaardige R&D faciliteiten en kennisuitwisseling met de community van andere bedrijven uit alle fasen van ‘drug development’ maken van de campus een farmaceutisch brandpunt.

Sleutelpositie

Gebouw Marie Curie ligt op een sleutelpositie in het masterplan. Het vormt het eerste gezicht wanneer men het parkeerterrein op rijdt en vervolgens richting Pivot Park wandelt. Om die reden is aan twee zijden een semi-publieke plint gerealiseerd. De entree ligt op de hoek van het volume. Hier is de gevel dubbel hoog opengewerkt om ze het doorzicht naar het hart van de campus te creëren. Direct achter deze entree ligt een centrale tribunetrap waar lezingen en events gehouden kunnen worden. Deze tribunetrap vormt het startpunt van de publieke route doorheen het gebouw. Marie Curie is het hoogste gebouw op de campus en fungeert hierdoor als herkenningspunt voor de campus.

Nieuw talent

Straks werken hier bij de zes verschillende huurders meer dan 350 talenten aan nieuwe behandelingen en medicijnen; veelal op gebied van kanker. Hun veelbelovende farmaceutische en biomedische innovaties vinden nu al hun weg naar de maatschappij. In de toekomst zal hun onderzoeksvraag steeds blijven wijzigen. Flexibiliteit en aanpasbaarheid van de ruimtes en inrichting was dan ook één van de centrale ontwerpvragen.

Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg

Naast de kantoor- en onderzoeksruimtes voorziet het bijna 12.000 m2 tellende gebouw in gedeelde vergaderfaciliteiten, co-working zones, dakterrassen en ontmoetingsplekken. Deze gedeelde functies liggen verspreid over het centrale atrium, dat voor alle gebruikers toegankelijk is. Het atrium laat zich niet in één oogopslag lezen maar vindt zijn weg als een canyon doorheen de in het zicht gelaten betonnen draagstructuur. Hierlangs ontstaat ruimte voor geplande en ongeplande ontmoeting en kruisbestuiving. De in de draagstructuur geïntegreerde verlichting begeleidt deze route op subtiele wijze. Langsheen deze route opent het atrium zich op een plaatsen naar de gevel toe: op begane grond wordt dit moment opgeladen door de tribunetrap, en op tweede en vierde verdieping door de ruimte dakterrassen. Door de gevel ter hoogte van de dakterrassen naar binnen de drukken kan daglicht tot diep in het atrium doordringen.

De basisplattegrond is verdeeld in vier kwadranten. Elk kwadrant vormt een verhuurbare unit van ongeveer 250 m². Binnen één unit kan maximaal 70 procent lab gerealiseerd worden en minimaal 30 procent kantoor. De units kunnen eenvoudig geschakeld worden, waardoor een huurder uiteindelijk ook een volledige bouwlaag kan afnemen. De chemische en biologische laboratoria zijn flexibel en modulair inpasbaar, zodat kan worden ingespeeld op verschillende gebruikseisen en toekomstige ontwikkelingen. Deze flexibiliteit is doorgewerkt tot op het niveau van de modulaire laboratoriuminrichting.

Duurzaam

Ondanks de betonnen hoofddraagstructuur is een doorgedreven flexibel casco ontwikkeld. De verhuurbare zones zijn balkvrij en met ruime verdiepingshoogte gerealiseerd. De omvangrijke technische installaties kunnen hierdoor eenvoudig aanpasbaar ingepast worden. Deze installaties zijn fossielvrije uitgevoerd en samen met de passieve zonwering, energiezuinige verlichting en liften, warmteterugwinning en zonnepanelen dragen ze bij aan het recent verkregen BREEAM-certificaat.

Het aantal materialen voor Marie Curie is bewust beperkt gehouden. Voor de gevel is gekozen voor kozijnen van gerecycleerd aluminium met daarvoor kokerlamellen die de directe zontoetreding met circa 20 procent reduceren. De betonnen draagstructuur en stabiliteitsverbanden zijn in het zicht gelaten en in het atrium visueel versterkt door de lijnverlichting. De algemene ruimtes zijn verder afgewerkt met gevlinderde druklagen in afwisseling met terrazzo. De houten plafonds zorgen tot slot voor een fijne akoestiek in het atrium.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.