Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman

Villa Vogelenzang - derksen|windt architecten

In een bos bij Vogelenzang hebben David Windt en Jeroen Derksen een eigentijdse villa ontworpen die volledig draait om de beleving van de omgeving.

Toelichting derksen|windt architecten | Beeld Jordi Huisman

Het huis is georiënteerd op twee vergezichten; de een op het van nature open deel van het kavel en de ander naar de bollenvelden die door het bos heen zichtbaar zijn. De woning is een aaneenschakeling van aangename plekken om te verblijven, met zicht op de indrukwekkende bomen tussen de verticale elementen door en met een steeds veranderend ervaring van daglicht.

Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman

Het kavel is een unieke plek met een open gedeelte omsloten door een volwassen bos. De opdrachtgevers kochten dit kavel waarbij het bestemmingsplan om een traditioneel bouwvolume vroeg. derksen|windt architecten vond dat dit niet respectvol reageerde op de omgeving. Zij stelden een andere opzet voor waarin bijna monumentale doorzichten tussen verticale delen reageren op de prachtige bomen. De woning plaatsten zij verdiept zodat deze onderdeel is van het landschap, met een beschutte, privé slaapverdieping beneden en een woondeel boven wat uitkijkt op de omgeving.

De vraag van de opdrachtgevers was om een plek te creëren waar ze samen kunnen komen met familie en vrienden, zowel binnen als buiten. De architecten vertaalden dit naar een leidend concept; het maken van een huis als een overdekte buiten vuurplaats, waarbij men altijd beschut, maar ook steeds gevoelsmatig buiten is. Dit resulteerde in het ontwerp wat bestaat uit verticale delen (wand en haard), met daartussen openingen (met of zonder kozijn), afgedekt met een dak als het beschermende onderdeel.

Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman

Iedere ruimte binnen is direct verbonden met een buitenruimte, met minimale overgangen. Iedere ruimte in de woning start vanuit de kern, waar de entree met de organisch vormgegeven stalen trap met daklicht het hart van het huis vormt.

Aan beide zijden steken twee koperen haarden door de woning, hier vindt de verdraaiing plaats. Van daaruit zijn alle wanden, doorgangen, maar ook de tegels en de kasten uitgelijnd. Alles is ontworpen in een maatsystematiek en in verhouding tot elkaar; de openingen in de gevels, de afmetingen van de ruimtes, de posities van de entree en trap, de terrassen en de verticale wanden en kolommen.

Het bereiken van de gewenste afmetingen en de helderheid van de verticale en horizontale elementen was complex, maar het is essentieel in het realiseren van het gewenste idee. Ondanks de afmetingen voelt de villa door de aandacht voor detail in iedere binnen- en buitenruimte verfijnd en passend.

Het is een duurzame woning die zo ontworpen is dat er minder energie nodig is, onder andere door de overstekken, de meer gesloten noordzijde en de hoogwaardige isolatie. Echter de grootste winst volgens de architecten is de plaatsing en vorm waardoor het groen bewaard kon blijven, waarbij zeer veel natuurinclusieve voorzieningen voor vogels en insecten zijn geplaatst.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.