KBF Gebouw B, Amsterdam - NEXT architects

De voormalige productiehal in het Kauwgomballenkwartier in Amsterdam is door NEXT architects getransformeerd tot een modern kantoorgebouw voor creatieve ondernemers. Op de bestaande stenen bebouwing is een transparant volume met een eigentijds en industrieel karakter gebouwd. Het samenspel van de verschillende volumes creëert een uitnodigde en harmonieuze uitstraling die past bij het heden, verleden en de toekomst van het Kauwgomballenkwartier.

Toelichting NEXT Architects | Beeld Jeroen Musch

Sinds het begin van de transformatie van de Kauwgomballenfabriek in 2008 is het omliggende bedrijventerrein ontwikkeld tot een bruisende werkomgeving met een grote variatie aan creatieve ondernemingen. Het Kauwgomballenkwartier bestaat uit een grote diversiteit aan bouwstijlen uit verschillende periodes met een industrieel karakter dat past bij het verleden. De productiehal van de voormalige fabriek is getransformeerd tot een inspirerende werkomgeving met een eigen identiteit. Het gebouw faciliteert een verscheidenheid aan kantoormogelijkheden vanwege de flexibele indelingsmogelijkheden en biedt ruimte aan zowel kleine- als grote creatieve ondernemers.

Detail buitenzijde. Beeld Jeroen Musch
Detail buitenzijde. Beeld Jeroen Musch

De structuur van de voormalige productiehallen is deels behouden gebleven en onderdeel geworden van het nieuwe kantoorgebouw. De oorspronkelijke stenen bebouwing heeft een opbouw gekregen met een transparant volume van vijf verdiepingen. De gevels van het kantoorgebouw kenmerken zich door de hoekige structuur die gebaseerd is op de originele daken en aansluit bij vormentaal van de originele structuur en de cultuurhistorische waarde van het pand. De aanvulling van materialen als staal, glas en hout geven het gebouw een nieuwe dynamiek die past binnen het ensemble van het Kauwgomballenkwartier. Het resultaat is een inspirerende en lichte werkplek voor creatievelingen waar heden, verleden en toekomst samenkomen.

Beeld Jeroen Musch
Beeld Jeroen Musch

Het kantoorgebouw bestaat uit twee delen die met elkaar verbonden worden door een heldere, lichte kern waarin het trappenhuis gevestigd is. Op elke verdieping kunnen de twee delen zowel samen als apart van elkaar in gebruik worden genomen. Het centrale trappenhuis is volledig in hout bekleed en brengt gebruikers uit de verschillende delen samen. Het gebruik van vele natuurlijke materialen maken het kantoorgebouw tot een aangename en gebruiksvriendelijke werkplek. De diverse buitenruimtes bij het pand zijn ingericht met verschillende soorten groen, zoals een Pocketpark entree, inpandige groene patio’s, balkons met plantenbakken, verticaal groen aan de gevels en een gedeeltelijk mos sedum dak.

Tekeningen en plattegronden

Download