Justus is duurzaam en efficiënt gebouwd. De architectuur en stedenbouwkundige eisen waren hoog, maar er zijn geen concessies gedaan aan kwaliteit. Dit is grotendeels te danken aan J.P. van Eesteren, die tijdens het ontwerpproces belegger, adviseurs en strategische realisatiepartners samenbracht. Eventuele knelpunten zijn zo aan de voorkant opgelost. Met een gemiddelde woonoppervlakte van 60 vierkante meter biedt Justus ruime appartementen, die profiteren van veel natuurlijk licht en uitzicht over het IJmeer en de binnenstad.
Het gebouw herkenbaar vanwege zijn silhouet en draagt bij aan de duurzaamheid van de buurt. Justus is aangesloten op een ondergronds afvaltransportsysteem en heeft een dakterras met groenvoorzieningen, wat zorgt voor een lagere milieu-impact. 40 procent van de bouwkavel − inclusief daken − wordt bedekt met groen. Daarnaast is er een horecagelegenheid op de begane grond, wat bijdraagt aan een levendige buurt. Tot slot is er samengewerkt met kunstenaar Hugo Kaagman. Hij ontwierp de tegeltableaus voor de balkons en op het maaiveld is een kunstwerk geïntegreerd in het metselwerk dar verwijst naar Amsterdamse geschiedenis.
Justus is het resultaat van een publiek-private samenwerking die begon in 2016. In totaal zijn er door deze samenwerking 861 middenhuurwoningen gerealiseerd in verschillende delen van Amsterdam. De oplevering van Justus draagt bij aan de doorstroming op de woningmarkt en voorziet in woonruimte voor mensen met een essentieel beroep.