Horecapaviljoen Kuinderbos, Bant - KHV Architecten

KHV Architecten heeft voor recreatiebedrijf De Eigen Wijze een innovatief ontwerp gepresenteerd voor een circulair horecapaviljoen in het nieuwe entreegebied van het Kuinderbos.

De Noordoostpolder, die in de jaren '40 werd aangelegd voor de uitbreiding van landbouwgrond, kent ook gebieden die minder geschikt zijn voor agrarisch gebruik. Hier werden bossen aangeplant, waaronder het Kuinderbos, dat met zijn 1200 hectare het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder is en jaarlijks 224.000 unieke bezoekers trekt.

Recent onderzoek van Bureau Buiten heeft aangetoond dat er nog veel meer potentieel is om de belevingswaarde van het bos te verhogen. Daarom wordt in het aangrenzende gebied, het Schoterveld, een nieuwe entree met diverse voorzieningen ontwikkeld.

Voor het lokale en creatieve recreatiebedrijf Eigen Wijze mocht KHV Architecten een horecapaviljoen ontwerpen op een ‘Eigen Wijze’; met duurzaamheid, eerlijkheid en circulariteit als kernwaarden.

Beeld Ronald Auee
Beeld Ronald Auee

Een anders-dan-anders ontwerpproces

Het paviljoen is strategisch gepositioneerd aan de rand van een natuurplas in het polderlandschap. Het basisontwerp is geïnspireerd op de schuurachtige volumes die kenmerkend zijn voor de regio. In plaats van rigide verder te bouwen op dit uitgangspunt, begon het ontwerpproces met een zoektocht naar herbruikbare materialen samen met de opdrachtgever. De ontdekking van gelamineerde houten spanten via Marktplaats, afkomstig van een afgebroken manege, vormde de eerste contouren van het ontwerp. Flexibiliteit en samenwerking waren cruciaal in dit dynamische proces, waarin wij dankbaar gebruik hebben gemaakt van de expertise en meedenken van onze constructeur, Ingenieursgroep Emmen.

Beeld Ronald Auee
Beeld Ronald Auee

Drie temperatuurzones

In het paviljoen zijn vier hergebruikte 40ft highcube zeecontainers geïntegreerd in de spantenconstructie. Deze containers bieden ruimte voor de keuken en het winterterras en vormen de geïsoleerde kern. De spanten worden ingepakt in een vliesgevelconstructie, geïnspireerd op tuinkassen. Hierdoor ontstaat een terras dat ideaal is voor gebruik in het voor- en najaar. Naast het winterterras beschikken we ook over vlonders van hergebruikt hout die het zomerterras vormen. Deze drie zones - winter, lente/herfst en zomer - versterken het duurzame karakter van het paviljoen. Door het ontwerp af te stemmen op seizoensgebonden gebruik, kunnen we besparen op isolatie- en waterdichtheidseisen, wat een positieve impact heeft op het materiaalgebruik.

Duurzaam Ondernemen in de praktijk

Duurzaamheid strekt zich niet alleen uit tot het ontwerp en het proces, maar ook tot de bedrijfsvoering. De medewerkers van Eigen Wijze zullen het paviljoen tijdens het laagseizoen zoveel mogelijk zelf inrichten, wat leidt tot werkgelegenheid in een periode van mindere drukte in de recreatiesector.