Interieur Groninger Archieven - INBO

Onlangs heropende de Groninger Archieven. Sinds 1997 huisvest de Groninger Archieven de fysieke en digitale collecties van Groningen. INBO transformeerde het interieur naar een eigentijdse uitstraling, door de archieven van een donkere, gesloten plek om te vormen naar een lichte en open ruimte.

Samen met de medewerkers onderzocht INBO de huidige uitdagingen en verschillende activiteiten. De medewerkers wilden een eenvoudigere ontmoeting tussen de verschillende doelgroepen en een betere zichtbaarheid en toegankelijkheid van de collectie. Deze wensen stonden centraal in het nieuwe ontwerp. 

Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman

De Groninger Archieven trekken een breed publiek, variërend van onderzoekers en inwoners van Groningen tot groepen scholieren en studenten. Daarnaast organiseren ze lezingen, workshops en presentaties. Voor deze diverse doelgroepen ontwierp INBO een open entree en creëerde zij een duidelijke route door het publieke deel. De publieke ruimte op de begane grond is toegankelijk voor iedereen, ook voor wie geen onderzoek komt doen. Naast de ontvangstbalie bevinden zich hier de studiezaal, een educatieruimte en een plek voor ontspanning met een kopje koffie of informele overleggen. Dicht bij de entree is er ruimte voor meer levendigheid, terwijl verderop in de studiezaal plekken zijn gecreëerd voor rust. 

Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman

INBO ontwierp voor elke zone een eigen sfeer: de entree heeft warme kleuren, terwijl de leeszaal, bedoeld als rustige onderzoeks- en leesplek, koelere tinten heeft. De Groninger Archieven beheren de grootste archiefcollectie van de provincie Groningen, die zowel historisch als hedendaags materiaal omvat. INBO’s ontwerp maakte dat tastbaarder: grote tv-schermen tonen delen van de collectie en op glazen scheidingswanden wordt deze ook zichtbaar gemaakt. Zo komt de collectie nog meer tot leven.

Deze tekst is aangeleverd door INBO en samengevat met behulp van ChatGPT.