BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling Regio Zuid Kantoor, Eindhoven - Ex Interiors, Niels Olivier Architecten

BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling regio Zuid verhuisde naar de Melkfabriek op De Caai in Eindhoven, het voormalige Campina-terrein aan het Eindhovens kanaal. Dit multi-tenant gebouw van GEVA huisvest bedrijven van verschillende groottes en functies. BPD betrok de tweede etage, herontwikkeld in samenwerking met GEVA, Niels Olivier Architecten en Ex Interiors.

De Caai vormt de verbinding tussen het centrum van Eindhoven en het Ommeland. Het gebied richt zich op betaalbaar wonen, innovatie, voeding en welzijn en stimuleert samenwerking en kennisdeling. De Melkfabriek speelt hierin een centrale rol door de levendige Caai Community te ondersteunen.

Ex Interiors ontwierp het interieur van de tweede etage in nauwe samenwerking met BPD. De indeling is gericht op ontmoeten en werken. Het stadsbalkon, of de community zone, biedt toegankelijke vergaderruimtes, open overlegplekken en een restauratieve voorziening. De focus zone, achter glazen scheidingspuien, bevat open werkplekken, focus units en een dakterras. Het secretariaat en de facilitaire voorzieningen verbinden beide zones.

BPD Eindhoven. Beeld Stijn Poelstra
BPD Eindhoven. Beeld Stijn Poelstra

Het industriële karakter van de Melkfabriek is behouden door bestaande materialen zoals tegelvloeren, betonnen kolommen en roestvrijstalen elementen te hergebruiken of herstellen. Nieuwe toevoegingen, zoals akoestische wanden en klimplanten, sluiten aan op de historische elementen. De combinatie van oud en nieuw geeft het gebouw een dynamische uitstraling.

Een zorgvuldig installatietechnisch plan, ontwikkeld met Bureau Franken, zorgt voor klimaatbeheersing. Akoestisch comfort wordt gegarandeerd door gerecycled spuitwerk op de plafonds en vilten wanden van gerecyclede uniformen. De focus units bieden een geluidsdichte werkomgeving, wat de functionaliteit en verblijfskwaliteit verhoogt.

BPD Eindhoven. Beeld Stijn Poelstra
BPD Eindhoven. Beeld Stijn Poelstra

Groen is een belangrijk element in het ontwerp. Plantenbakken boven gesloten ruimtes en klimplanten aan de wanden brengen natuur naar binnen. Groenlab adviseerde over de beplanting, die de verbinding tussen de verschillende zones versterkt en het werkklimaat verbetert.

Duurzaamheid stond centraal in de materiaalkeuzes. Nieuwe elementen zijn circulair of biobased, zoals houten puien, leemstuc en akoestische panelen van gerecyclede jute koffiezakken. Energiegebruik wordt geoptimaliseerd met sensoren, automatische systemen en een efficiënte klimaatinstallatie. BPD stimuleert elektrisch rijden en fietsen voor een duurzame mobiliteit.

Kunst speelt een rol in het interieur en markeert de identiteit van BPD. De Melkfabriek is getransformeerd tot een werkomgeving die duurzaamheid, innovatie en verbinding tussen mens, natuur en technologie samenbrengt.