De Kuyperwijk in Delft, ontworpen door S.J. van Embden en J.H. Froger, is een representatief voorbeeld van vroeg-naoorlogse stedenbouw. Het ontwerp is grotendeels intact gebleven en kenmerkt zich door een variëteit aan woningtypologieën en bouwhoogtes, wat bijdraagt aan een samenhangend stedenbouwkundig geheel. De groenstructuur is essentieel, met woningen die optimaal zijn georiënteerd op het groen en de zon.
Een voorbeeld hiervan is de open bouwblokverkaveling aan de Van Blommesteinstraat, waar het binnenterrein door Mien Ruys is ontworpen en nog steeds authentiek is.
![Teding van Berkhoutlaan Delft; Steenhuis Bukman Architecten 2024](https://vmn-dearchitect.imgix.net/uploads/2025/01/7-0387-jl-09-scaled.jpg?auto=compress%2Cformat&q=50)
Het nieuwe appartementengebouw aan de Teding van Berkhoutlaan heeft een duidelijke structuur. Het gebouw, als vrijstaand object ontworpen, past in de groene omgeving. Het vierlaags bouwvolume van galerijwoningen is parallel aan de straat geplaatst, met aan de zuidzijde een gedraaide kop van vijf bouwlagen.
Deze draaiing benadrukt het vrijstaande karakter van het gebouw. De individuele woningen zijn duidelijk zichtbaar, met galerijen die een gemetseld kader en gevelkolommen hebben. De hoofdentree en verdiepingshallen zijn voornamelijk van glas, wat bijdraagt aan de openheid.
De balkons van het gebouw creëren een dynamisch gevelbeeld met schuine lijnen en spiegelingen. De balkons zijn taps toelopend, met een breed open zitgedeelte en een smaller, meer besloten deel, voorzien van een verticaal lamellenscherm.
Dit ontwerp verwijst subtiel naar de hellende daken in de omgeving. Door de balkons per verdieping om en om te laten verspringen, ontstaat er een ritmisch patroon dat wordt versterkt door variërende raampartijen. Robuuste metselwerkpenanten tussen de terrassen zorgen voor privacy en voegen een levendige dimensie toe aan het bouwblok.
![Teding van Berkhoutlaan Delft; Steenhuis Bukman Architecten 2024](https://vmn-dearchitect.imgix.net/uploads/2025/01/8-0387-jl-10-scaled.jpg?auto=compress%2Cformat&q=50)
Het ontwerp sluit aan bij de architectuur uit de jaren vijftig, zonder te historiseren. Kenmerken uit de wederopbouw, zoals spiegelingen in het gevelbeeld en dakoverstekken, zijn in de nieuwbouw verwerkt. Kleinschalige details, zoals variaties in het metselwerk, vallen op. Dit resulteert in een optimistisch en hedendaags beeld dat aansluit bij de oorspronkelijke bebouwing. De heldere kleurstelling met rood gemêleerde baksteen, witte beton en veel glas creëert een nieuwe, eigentijdse eenheid tussen de bestaande en nieuwe gebouwen.
Deze tekst is aangeleverd door Steenhuis Bukman Architecten en samengevat met behulp van ChatGPT.