Het ontwerp van het gebouw bestaat uit drie verschoven volumes die een menselijke maat creëren. Op de begane grond zijn ruime praktijklokalen ingericht voor vakken zoals automontage, installatietechniek, lassen en metselen. Deze ruimtes zijn toegankelijk via veranda’s en grenzen aan een centrale binnenstraat, die de sfeer van een industriële omgeving oproept terwijl het ook een huiselijke uitstraling heeft. Op de eerste verdieping bevinden zich theorielokalen en leerpleinen, die visueel verbonden zijn met de praktijkruimtes op de begane grond.

Het gebouw fungeert niet alleen als onderwijslocatie, maar ook als een leerobject. De zichtbare installaties en constructies en de patronen in het metselwerk zijn bedoeld om leerlingen te inspireren. Het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout, draagt bij aan een gezonde en uitnodigende leeromgeving. Dit ontwerp bevordert niet alleen het leren, maar stimuleert ook de ontwikkeling van toekomstige vakmensen.

Met drie sheddaken die daglicht in de binnenstraat en lokalen toelaten, functioneert het gebouw als energieneutraal. De PV-panelen op de daken ondersteunen deze duurzaamheid en verwijzen naar de technische werkomgevingen van de leerlingen. De nieuwbouw is gerealiseerd in opdracht van de Willem van Oranje Onderwijsgroep, met Burgland Bouw als aannemer en een team van adviseurs en ontwerpers, waaronder H4D, Klictet en dGmR, die samen zorgden voor de uitvoering en bouwfysica.
Deze tekst is aangeleverd door De Zwarte Hond en samengevat met behulp van ChatGPT.