(Beoogde) aanpak
Woontoren Justus biedt middendure huurwoningen, waardoor kostenbewuste keuzes nodig waren. Dit beïnvloedde de architectuur en bouwsnelheid. Er is gekozen voor een in het werk gestorte betonconstructie met tunnelbekisting. De kopgevels zijn aluminium elementengevels en de balkons zijn achteraf ingehangen. Deze efficiënte aanpak resulteerde in een betaalbare en duurzame woonoplossing.
Samenwerking met andere disciplines
De ontwikkeling van Justus, de 100 meter hoge woontoren met 289 energiezuinige middenhuurwoningen in de Sluisbuurt, is een resultaat van intensieve samenwerking tussen de Architekten Cie., J.P. van Eesteren, Syntrus Achmea, de Gemeente Amsterdam en de beeldend kunstenaar Hugo Kaagman. Door transparante communicatie en gedeelde ambities werd een complexe businesscase haalbaar.
Duurzaamheid
Het ontwerp van Justus is sterk gericht op duurzaamheid en groen. Maar liefst 40% van het oppervlak van de bouwkavel is voorzien van hoogwaardig groen, waaronder een dakterras op de 24e verdieping. Dit dakterras biedt bewoners een ontmoetingsplek met uitzicht over de stad. De daken van het gebouw en de parkeergarage vangen het regenwater op om vervolgens het groen te voeden. Deze innovatieve oplossing draagt bij aan een duurzame waterhuishouding en versterkt de groene uitstraling van het gebouw.
Materiaal en techniek
De constructie bestaat uit een in het werk gestorte betonconstructie. De kopgevels zijn prefab aluminium elementengevels, met achteraf ingehangen balkons. De gevels zijn verrijkt met kunst, zoals tegeltableaus in de balkons en langsgevels en een stenen kunstwerk bij de entree van Hugo Kaagman. In de entrees zorgen mozaïekvloeren en houten lambrisering voor een klassieke sfeer, wat bijdraagt aan de unieke uitstraling van het gebouw.
Maatschappelijke impact
Justus is de eerste woontoren in de Sluisbuurt de nieuwste wijk van Amsterdam in wording. Als eerste van de in totaal 17 woontorens die zullen worden gerealiseerd reflecteert Justus de ambities van de Sluisbuurt; Het is een combinatie van functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid. Daarnaast is Justus een blikvanger en een voorbeeld van hoe hoogbouw met maatschappelijke functies in de plint kan bijdragen aan een menselijke en inclusieve stedelijke omgeving.
Fysieke impact
Justus speelt een sleutelrol in de zichtbaarheid van de Sluisbuurt. Gepositioneerd langs belangrijke zichtassen vanuit de stad en het Waterland, is Justus met zijn herkenbare silhouet dat refereert naar de Amsterdamse getrapte grachtenpanden, niet alleen een baken voor zijn bewoners, maar ook een symbool van de groei en ontwikkeling van Amsterdam-Oost en de achterliggende eilanden.