(Beoogde) aanpak
De wens van de opdrachtgever hebben wij vertaald in een simpel biobased en dampopen huis. Het is huis opgetild boven het natte landschap en heeft rondom overstekken, waardoor je op verschillende plekken buiten kan zitten op een veranda. Door de meanderende gevel ontstaan er buitenkamers, zodat je het hele jaar door prettig binnen én buiten kan wonen. De houten constructie is overal zichtbaar en bepaalt het ritme van het huis. Door de zichtassen in het interieur ervaar je altijd het landschap.
Samenwerking met andere disciplines
Belangrijk voor de samenwerking was dat een ieder een goed gevoel moest hebben bij gemaakte keuzes. De aannemer was al geselecteerd; een goede lokale partij, die niet eerder biobased had gebouwd. Door er vanaf het begin af aan adviseurs bij te betrekken, elk met eigen expertise, konden we antwoorden vinden op de vragen van alle partijen, van bouwfysische aspecten tot praktische oplossingen. Door het bijgebouw als test te gebruiken, konden de vakmensen wennen aan nieuwe materialen en technieken.
Duurzaamheid
Het huis is gebouwd met biobased materialen. De houten kolommen en liggers zijn van Europees Lariks. De gevel is geïsoleerd met houtvezelplaten en het dak met houtwol; allemaal dampopen, zodat je niet in een plastic tas woont. De binnenwanden zijn gemaakt van leemsteen. De thermische massa van dit materiaal draagt bij aan een aangenaam binnenklimaat. Door de overstekken schijnt de zon op het heetst van de dag niet naar binnen. Een bodemwarmtepomp en zonnepanelen zijn de basis van de installaties
Materiaal en techniek
De wanden zijn afgewerkt met leemstuc en buiten met kalkstuc, waardoor ze als schijven van binnen naar buiten door lijken te lopen. De houten liggers lopen daadwerkelijk van binnen naar buiten door. Omdat alles in 3D gedetailleerd is, konden we knooppunten ook bouwfysisch doorrekenen en zo spanning bij opdrachtgever en aannemer wegnemen, zonder risico’s te nemen. Oude en nieuwe technieken vormen zo een eigentijds en toekomstgericht resultaat.
Maatschappelijke impact
Aangezien het project een huis voor een particulier betreft, zit de maatschappelijke waarde vooral in het feit dat er weer een stapje gezet is in de biobased transitie. Verschillende partijen in de bouwketen hebben ervaren dat het haalbaar is en wat de voordelen zijn. Zo laten we zien dat biobased bouwen geen experiment is, maar een degelijke bouwmethode, die schoonheid niet in de weg zit maar er juist aan bijdraagt.
Fysieke impact
Bio- en geobased materialen hebben een kleine CO2-footprint en slaan daarbij CO2 op tijdens hun levensduur. Daarbij dragen de materialen en de dampopen opbouw bij aan een gezonde en prettige leefomgeving voor de bewoners, een belangrijke reden voor hen om hiervoor te kiezen. Het gebouw sluit logisch aan in de context: De twee aaneengeschakelde langgerekte lage volumes met zadeldaken, bedekt met golfplaten, verwijzen naar de schuren die er voorheen stonden.
Architectonische esthetiek
Een andere bouwmethode maakt een andere esthetiek mogelijk. De schoonheid van het huis zit in de tektoniek van de constructie, de tactiliteit van de materialen en de zichtbare opbouw van de verschillende lagen. Dit is terug te zien in de details, zoals ook bij de dakrand. De golfplaten liggen als een losse waterkerende laag over het dakpakket heen. We creëerden in de knik een karakteristiek gootdetail, waardoor de dakrand slank blijft en de golfplaten aan de onderzijde zichtbaar zijn.