(Beoogde) aanpak
De kwaliteiten van de bestaande klaslokalen krijg je in nieuwbouw met de standaard budgetten niet meer terug. Het midden krijgt een nieuw, open houten hart. Door de houten nieuwbouw parallel aan het sportveld te situeren hoefde er zo min mogelijk bestaande klaslokalen met sheddak te worden gesloopt, ligt het tweelaagse volume zover mogelijk af van de omgeving en wordt het gebouw weer alzijdig.
Samenwerking met andere disciplines
In de VO- en DO-fase hebben we in een ontwerpteam nauw samengewerkt met de opdrachtgever, de adviseurs en de eindgebruikers. Het project is met een DO en een technische omschrijving aanbesteed aan de aannemer. Tijdens de TO- en uitvoeringsfase is het team betrokken gebleven om de kwaliteit te behouden. Het ontwerp van de buitenruimte van BOOM landscape versterkt de uitgangspunten van het gebouw en verzacht de aansluiting op het omliggende park.
Duurzaamheid
Er is zo min mogelijk gesloopt en het bestaande gebouw is verduurzaamd: de vloer, het dak en de gevel zijn na geïsoleerd en er zijn nieuwe kozijnen toegepast. Het nieuwe hart en de nieuwbouw hebben een houten hoofddraagstructuur. Wanneer de onderwijsvisie verandert in de toekomst kan de nieuwbouw mee veranderen, het is flexibel ontworpen. Voor de afbouw zijn zoveel mogelijk biobased materialen toegepast, zoals houten plafonds en rubber gietvloeren. De GPR score is gemiddeld 8,1.
Materiaal en techniek
Het bestaande gebouw behoud zijn oorspronkelijke kenmerkende uitstraling van baksteen en boeiboorden maar dan in een nieuw, licht kleurenpalet. Het contrasteert met de nieuwbouw, die een houten gevelafwerking heeft. Het hart en de nieuwbouw hebben een kloeke houten hoofddraagstructuur van houten kolommen en balken en CLT vloeren. De uitkragende liggers van de nieuwbouw steken door naar buiten en dragen het balkon en de luifel. De agrarische houten schuur heeft een golfplatendak en mastgoten.
Maatschappelijke impact
Groenonderwijs en gezondheid staan centraal voor IKC De Zevensprong. Het gebouw ondersteunt deze visie en draagt zo bij aan gezondere gewoontes om gezond te eten, te bewegen en buiten te zijn voor kinderen – en indirect ook aan die voor hun ouders. Daarnaast geeft het zo min mogelijk slopen en behoud van de gymzaal en de duurzame nieuwbouw een voorbeeld aan de nieuwe ontwikkelingen in de wijk en omgeving.
Fysieke impact
Naast dat het meest duurzame gebouw het gebouw is wat er al staat, representeert de school ook een tijdsperiode en is het onderdeel van het geheugen van de wijk. Het staat voor veel wijkbewoners voor herinneringen. De kwaliteiten die het ooit had zijn weliswaar niet meer altijd zichtbaar maar is in basis nog altijd aanwezig. Door uit te gaan van grotendeels behoud en daar nieuwbouw aan toe te voegen heeft De Zevensprong een tweede leven gekregen.
Visie
De visie van de school is gericht op groen onderwijs en staat in het teken van gezond eten, bewegen en buiten zijn. Dit is vertaald in een aantal elementen, zoals een grote gezamenlijke keuken in het hart, groepsruimtes met aangrenzende balkons en het buitenlokaal op de kop van de nieuwbouw om ook met minder goed weer buiten les te geven. De moestuin krijgt een belangrijke plek op het plein en op het balkon. De hemelwaterafvoer bij de schuur eindigt zichtbaar in een grote houten regenton.
PDF bestanden
ikc-de-zevensprong-best-nederland-buro-kettinghuls-00-begane-grond
Downloadikc-de-zevensprong-best-nederland-buro-kettinghuls-01-eerste-verdieping
Downloadikc-de-zevensprong-best-nederland-buro-kettinghuls-langsdoorsnede
Downloadikc-de-zevensprong-best-nederland-buro-kettinghuls-schema-voor-en-na
Downloadikc-de-zevensprong-best-nederland-buro-kettinghuls-situatietekening
Downloadburo-kettinghuls-ikc-de-zevensprong-projectdocumentatie
Download