(Beoogde) aanpak
De grootste uitdaging was de dwingende vorm en constructie van het gebouw; het pand is ontworpen voor de specifieke functie als paardenstal en bestaat uit 5 niet-verbonden beuken. Door het ontwerpen van een genereuze centrale vide met T-vormige trap en grote doorbraken in de tussenwanden is het gerenoveerde pand in staat om het nieuwe gebruik niet alleen te ondersteunen maar tegelijkertijd bij te dragen aan de toekomstige ontwikkeling van de gebruiker.
Samenwerking met andere disciplines
up architecture heeft een bepalende rol gespeeld in het proces om tot een maximaal resultaat te komen binnen de ambities, kosten en planning. De opgave was enerzijds complex door de benodigde afstemming met de gebouweigenaar, casco architect, opdrachtgever, gemeente en omwonenden. Anderzijds vroeg de verduurzaming om een gedetailleerde afstemming en passende uitwerking van de installaties. Door alle partijen te enthousiasmeren en inspireren zijn we samen tot een integraal ontwerp gekomen.
Duurzaamheid
De Amstelstallen zijn Paris Proof; de monumentale schil is volledig gerestaureerd, en geïsoleerd. Het pand is voorzien van een duurzame installatie v.v. luchtwarmtepompen en vancoil units. Het gebouw is toekomstbestendig door de nieuwe structuur en ruimtelijke verbindingen. Er is gekozen voor circulaire en duurzame materialen. Hoogwaardige detaillering, maatwerk en meubilair maakt een representatief, tijdloos interieur. Royale beplanting geeft beschutting, gezondheid en verbinding met het park.
Materiaal en techniek
De verdiepingen verschillen sterk in karakter; op de 5m hoge BG dragen zware gemetselde muren en gietijzeren kolommen de betonnen vloer van de bovenverdieping, waar houten kolommen de houten dakconstructie ondersteunen. Door nieuwe materialen en kleuren hierop af te stemmen voelt de BG meer neutraal en contrastrijk en ligt de nadruk op dynamiek, maar biedt de verdieping warmte en geborgenheid. Het pand behoudt zijn geschiedenis; de littekens worden gekoesterd, de constructie wordt blootgelegd.
Maatschappelijke impact
Door de ruimtelijke transformatie en verduurzaming van het monumentale pand is een potentieel gecreëerd die de toekomstige gebruiksmogelijkheden van het voorheen monofunctionele gebouw enorm heeft verhoogd. Het openen van de voorheen gesloten gevels en het activeren van de buitenruimte op de BG en het terras zorgt het vernieuwde pand voor diversiteit en levendigheid van de omgeving en verbeterd de bruikbaarheid en draagt het in grote mate bij aan de doelen van Rewire en toekomstige gebruikers.
Fysieke impact
In tegenstelling tot vroeger wordt tegenwoordig ontworpen op basis van flexibiliteit, wat zorgt dat veel gebouwen generiek worden en een hoge mate van anonimiteit hebben. Zoals veel industriële monumenten zijn de voormalige Amstelstallen functie specifiek ontworpen. Door het pand holistisch te verbeteren en de karakteristieke waarden van het pand te versterken is het gelukt om de internationale allure van de gebruiker te vertalen naar een persoonlijk, karaktervol en onderscheidend kantoor.
Identiteit
Een prachtige uitdaging was om de identiteit van het jonge en snelgroeiende Rewire te vangen en te vertalen in een ruimtelijk ontwerp en interieur. Waar branding gericht is op communicatie moet een interieur persoonlijkheid en karakter uitstralen. Het intensieve ontwerp onderzoek naar het ‘nieuwe thuis’ van Rewire heeft geleid tot een inclusieve en onderscheidende werkomgeving waar gasten zich welkom voelen en medewerkers de ruimte voelen om zichzelf te kunnen zijn.