The British School of Amsterdam geopend in monumentaal pand
AMSTERDAM - British School of Amsterdam

The British School of Amsterdam geopend in monumentaal pand

The British School of Amsterdam is officieel geopend. De school voegt haar huidige drie locaties samen in één monumentaal pand aan de Havenstraat in Amsterdam Oud-Zuid. Atelier PRO architekten is, i.s.m. Van Hoogevest Architecten en Buro Sant en Co is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van het gebouw.

Het monumentale gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als gevangenis en biedt ruimte aan meer dan 1.000 leerlingen. Het pand is zowel van binnen als buiten grondig verbouwd en biedt nu de allernieuwste faciliteiten voor een optimale leeromgeving.

Het gebouw biedt ook ruimte voor sport, muziek, theater en sociale activiteiten. De school heeft het gevoel van een kleine school behouden, doordat het pand is opgesplitst in secties op basis van leeftijd: Early Years, Junior School en Senior School.

Corridor

'Het samenvoegen van de drie locaties biedt juist ruimte voor meer community building activiteiten'

Paul Morgan, Directeur van The British School of Amsterdam

De nieuwe school bestaat uit het originele gebouw, dat werd gebouwd in 1891, en nieuwbouw dat aan het oorspronkelijke gebouw is vastgebouwd tijdens een uitgebreide renovatie die startte in 2018. De school wilde zoveel mogelijk van het oorspronkelijke gebouw gebruiken en voorkomen dat er delen gesloopt moesten worden. Het oorspronkelijke kruisgebouw en veel van de oorspronkelijke elementen en doorkijkjes zijn behouden gebleven.

Theater

Ook is er één cel van de originele gevangenis bewaard gebleven als herinnering aan de markante geschiedenis van het pand. Vermoedelijk was dit de cel waar, tijdens de Tweede Wereldoorlog, verzetsstrijdster Hannie Schaft gevangen zat. Ook bekend als ‘het meisje met het rode haar’.

Iedere sectie van de school heeft een eigen vleugel binnen het gebouw gekregen. Hier kunnen leerlingen en leraren gebruikmaken van de allernieuwste faciliteiten, aangepast aan de leeftijd van de kinderen. De locatie heeft een eigen sporthal, cateringfaciliteiten en een eigen theater. De school heeft brede gangen en galerijen, zodat iedereen zich gemakkelijk en veilig door de school kan verplaatsen. Bovendien heeft de school meer buitenruimte dan ooit. Iedere vleugel heeft een eigen schoolplein met faciliteiten die zijn aangepast aan de leeftijd van de kinderen.

The British School of Amsterdam werd opgericht in 1978 en biedt Brits internationaal onderwijs aan, aan ruim 900 leerlingen van 3-18 jaar oud. De school is gevestigd in Amsterdam Oud-Zuid en bestaat uit drie secties: Early Years (3 tot 6 jaar), Junior School (6 tot 11 jaar) en Senior School (11 tot 18 jaar).

Lees ook:

Beeld Kees Hummel

Frankey en Boltt realiseren de canal skybridge in Amsterdam

Kunstenaar Frankey, ook wel Street Art Frankey, heeft in opdracht van het financiële technologieplatform Adyen de canal skybridge in Amsterdam ontworpen.

Het huidige Red Light District in Amsterdam. Beeld Shutterstock

Gemeente Amsterdam start marktconsultatie voor erotisch centrum

De gemeente Amsterdam gaat op zoek naar marktpartijen om het toekomstige erotisch centrum te ontwikkelen en te runnen. Via een vragenlijst wordt de interesse gepeild van onder andere projectontwikkelaars, beleggers, financiers en architecten.

Gemeenschappelijk woonkamer in De Warren. Beeld Jeroen Musch.

De Warren, oplossing voor de wooncrisis of unicum?

Zijn het de cortenstalen bakken aan de gevel? Of het grid van meerpalen, die op de hoek hoog boven de dakrand uitsteekt als de voorsteven van een schip? Duidelijk is dat hier een ontwerp is gemaakt met ruimte voor eigen invulling van de bewoners. Het geeft niet alleen de gevel een informeel karakter, het zet de toon voor het hele gebouw, waarin de bewoners hun eigen leefomgeving mede vormgegeven hebben.

Peel Plaza aan het Weesperplein. Beeld Ossip van Duivenbode

Het houten meubilair als stedelijk interieur

Met Peel Plaza en het B. Amsterdam plein is de hoofdstad twee publieke ruimtes rijker. Met Peel Plaza zorgt studio Polyester voor een punt van rust te midden van de binnenstedelijke hectiek. Het plein voor B. Amsterdam van Rademacher/De Vries speelt daarentegen in op de toekomstige ontwikkeling van het Schinkelkwartier. Bij beide pleinen is een opvallende rol weggelegd voor hout waarmee het interieur van de naastgelegen gebouwen wordt verlengd.