Jeroen Junte

Jeroen Junte (1967) is een freelance journalist/schrijver/curator/moderator/researcher met een focus op design en architectuur. Hij is vaste medewerker bij de Volkskrant, Elle Decoration en Architectuur NL en publiceert regelmatig in internationals magazines als Frame and DAMN. Daarnaast schrijft hij boeken; zijn meeste recente publicatie is de eerste design- and architectuurgids van Nederland.

Naast schrijven cureert Jeroen Junte ook tentoonstellingen en organiseert hij een serie ‘live magazines’ over design, technologie en andere thema’s uit de creatieve industrie, onder meer in samenwerking met De Groene Amsterdammer en Dutch Design Week. Hij heeft ook lesgegeven op instellingen als de Rietveld Academie, het Sandberg Instituut en de Design Academy Eindhoven.

Jeroen Junte woont en werkt in Amsterdam.

Beeld Maxim Schulz
Geslaagde drone-performance van kunstenaarsduo DRIFT voor...

Het Nederlandse kunstenaarsduo DRIFT heeft ter gelegenheid van de het 5-jarige bestaan van de iconische Elbphilharmonie in Hamburg een speciale performance 'Breaking Waves' gemaakt. Het vliegende kunstwerk bestaat uit honderden lichtgevende drones in een choreografie om het gebouw dansten. De première afgelopen donderdag werd goed ontvangen. Toch werden de daaropvolgende twee uitvoeringen van vrijdag en zaterdag afgelast.

Beeld Shutterstock
Architecten bouwen mee aan de digitale wereld van metaverse

De opkomst van architectonische NFT's is een voorbode van metaverse, de nieuwe versie van internet die de komende jaren vorm krijgt. Voor de inrichting van metaverse moeten gebouwen, interieurs en meubels worden ontworpen. Welke invloed krijgt deze digitale architectuur op de analoge architectuur?

NFT Mars House door Krista Kim
Hoe NFT's de architectuurpraktijk (gaan) veranderen

NFT's zijn met een opmars bezig. Deze online echtheidsbewijzen van een digitale ontwerp brengen veel geld op. Zo zijn er al voorbeelden van digitale fantasie-architectuur die als een computerbestand wordt verkocht voor de prijzen van een echt gebouw. Wat betekent dit voor architectuur?

Maartje Dros van Studio Klarenbeek & Dros die onderzoek doet naar algen. Beeld Antoine Raab
"Platen van zeewier zijn geheel circulair"

Zeewier is een wondermateriaal. Het is biologisch afbreekbaar en bij de ontginning komen geen giftige afvalstromen vrij. De toepassing is eenvoudig op te schalen naar massaproductie, zonder hoger energieverbruik of CO2-uitstoot. Zeewier slaat juist overtollig CO2 op en de weinige reststromen die overblijven kunnen gebruikt worden als veevoer. Studio Klarenbeek & Dros past het toe als vulling voor trombe-muren en print er tegels van.

Beeld Alice Lucchinelli
Nina Sickenga: 'De aanleg van natuur is maatwerk'

Er wordt weliswaar gewerkt in kantoortuinen, maar groen zie je er zelden. Hooguit een saaie potplant of het plichtmatige bosje bloemen op de balie. "Een gemiste kans", vindt Nina Sickenga. Met haar bedrijf Makers of Sustainable Spaces - afgekort Moss - ontwerpt zij een 'natuurbeleving' niet alleen in maar ook om, aan én op gebouwen. "Met een groene werkomgeving neemt de productiviteit toe en ziekteverzuim juist af."

Living Light in dark door Remi van Oers
"Je moet de natuur aaien om licht te krijgen" - Living Light door...

"We kunnen zo veel leren van de natuur. Neem energie die vrijkomt bij de afbreuk van organische cellen, zoals bij gistprocessen of de fotosynthese van planten. Waarom wordt dit principe van gratis en onuitputtelijke stroom niet toegepast?" Gedreven door deze nieuwsgierigheid ontwikkelde bio-designer Ermi van Oers een ledlampje dat energie krijgt uit fotosynthese van een kamerplant.

Levend gebouw van Kombutex
Levend gebouw van Kombutex

"Het is duurzaam en biologisch afbreekbaar. Afhankelijk van de bewerking is het zacht of hard, lichtdoorlatend of juist dicht, plat of driedimensionaal", aldus Samira Boon. Met het onderzoeksproject Living Aero Bacterial Systems (LABS) heeft ze samen met het Hybrid Forms Lab van de Vrije Universiteit in Amsterdam het kunstleer Kombutex™ ontwikkeld. Bekijk, voel en ruik het tijdens de DDW.