Bruno Vermeersch

Bruno Vermeersch studeerde in 2005 af aan de Universiteit in Gent. Als architect en productontwerper deed hij tien jaar werkervaring op bij Studio Makkink & Bey, was werkzaam bij Ideal Projects als Senior Architect en Head of design. Hij is oprichter van de ontwerpdienst BEL MET BRUNO, materiaalhandel Jacques & André en ontwerpatelier BRUNO. Hij is regelmatig gastdocent en jurylid bij verschillende academies en universiteiten en was commissielid bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Overwerk, aan tijd ga je onder. Beeld Bruno Vermeersch
Bruno Vermeersch vergeet de tijd, vertraagt en begint met leven

'Focus niet op het afvallen, maar denk aan gezonder eten. Stel geen marathon als doel, maar start gewoon met lopen.' Het zijn deze woorden van Julie Veghter die bij Bruno Vermeersch blijven hangen en die hem tijdens zijn vakantie uit zijn winterslaap doen ontwaken.

Links: kattebelletje aan Saskia van Stein. Rechts: tekst op een servet. Beeld Bruno Vermeersch
Bruno Vermeersch vraagt met zijn brief nogal wat van mensen,...

'Wegens een privaat event kunnen we jullie vandaag niet welkom heten', leest Bruno Vermeersch bij de deur van de Brakke Grond in Amsterdam. Binnen staat iedereen afwezig, Jolijn, Janny, Peter, Lindsey. Zonder hen geen feest. Het ongemak is wel ruimschoots aanwezig en staat op de gezichten te lezen.

Twee kaarten aan Arne Hendriks. Beeld Bruno Vermeersch
Bruno Vermeersch krijgt een non-reactie en het advies 'Doe niets wat...

Een afspraak tussen Bruno Vermeersch en Arne Hendriks hangt al lang in de lucht. Maar ook van hem krijgt hij geen reactie, of beter gezegd: een bewuste 'non-reactie', zo vertelt hij later. Vermeersch stuurt hem nog twee postkaarten na. Op de voorzijde van de ene staat een gebergte uit de jaren zeventig met toppen van sneeuw. De andere kaart kijkt uit over de Noordzee met als titel 'New Horizon', hoe toepasselijk kan het zijn?

'Overwerk. Sorry geen tijd' op Object Rotterdam, 2023. V.l.n.r. onbekende vrouw, Bertjan Pot, Femke van Drongelen. Beeld Bruno Vermeersch
Bruno Vermeersch viert dan maar niet de verjaardag van zijn kind

Bruno Vermeersch staat voor Object Rotterdam waar Anne van der Zwaag met een muur bij de toiletten alsnog haar schuld zal inlossen. Ze zou schrijven, enkel het juiste moment of de tijd ontbrak. Met 497,50 euro kocht Vermeersch dan weer zijn schuldgevoel af vanwege het late tijdstip waarop hij met het voorstel kwam.

Brief aan Madeleine Maaskant. Beeld Bruno Vermeersch
Bruno Vermeersch krijgt geen enkele reactie en verklaart de Brief dood

Dagen, weken, maanden heeft Bruno Vermeersch zitten schrijven en enveloppes tot snijwonden aan toe dicht zitten likken. Maar niets. Helemaal niets. Geen enkele reactie. Het is ondertussen bijna een jaar geleden dat hij zijn eerste brief stuurde, maar ieder antwoord bleef uit.

'All work and no play makes Jack a dull boy.' Illustratie door Judith Montens na 17 jaar leven met Bruno Vermeersch
Bruno Vermeersch schrijft brieven over 'Overwerk. Sorry geen tijd'

'Alles zou anders worden, had je gezegd! Je zou meer tijd hebben. Wanneer dan?' Het zijn mijn vrouw haar laatste woorden die in mijn hoofd de trap afdonderen en plat met het gezicht tegen de gesloten deur aan kletsten. Gelijk heeft ze, alleen dit kan ik er nu even niet bij hebben. 'Nog even!' Probeer ik de binnenzijde van de deur wijs te maken. 'Daarna wordt alles anders.'

Beeld Rotor DC Pascal Broze
Opinie: Onze door 'mooi' gedomineerde wereld wordt nooit circulair

Lelijk. Gebruikten ze dat woord nu echt? IJverig trek ik nog wat spijkers uit de net geoogste balken. Vertragen zou de balk onbetaalbaar maken, al laat het gesprek met de opdrachtgevers me niet meer los. Nee, lelijk zeiden ze niet. Maar er was die stilte, en de gedachten die ik achter de ogen rondjes zag maken.

Plastic Car. Beeld Gijs Schalkx
DDW23 is verworden tot een verdronken land waarin talent verzuipt

De 23e editie van de Dutch Design Week in Eindhoven was groter dan ooit. In heel de stad waren afgelopen week exposities, presentaties en voorstellingen te zien. Bruno Vermeersch zag ineens in alles een 'Curated Decay', niet in de laatste plaats van het evenement zelf. 'Ik bid voor een compactere Dutch Design Week, alles op loopafstand, zonder taxi's, zonder praatjes en waarbij ook de makers opnieuw bewuste keuzes maken.'

In de avond schijnt het kunstlicht gefilterd door de recyclede kunststof golfplaten. Beeld Jeroen Musch
Het tuinhuis is vogelvrij, een gouden kans voor elke architect

In de architectuur schermt Dubai met zijn duizend meter hoge toren, zaait Koolhaas in zijn boek Content (2003) met Big Mother Fuckers en lijken de Fosters, BIG's en MVRDV's het kleine niet meer te eren. Wat klein is wordt over het hoofd gezien. Het is 'niet interessant', 'niet interessant genoeg', of 'hier verdien ik mijn boterham niet mee'. Ontwerpbureaus zijn reuzen geworden die je met kruimels niet meer kan voeden. Als klap op de vuurpijl zijn er de studerende of beginnende architecten die met de modderstroom mee renderingen maken van gebouwen die ze nooit en zeker niet binnenkort zullen realiseren.