Cynthia Verspeek
Stagiair
Cynthia is een student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zij zit in het laatste jaar van haar opleiding en loopt stage bij ons om kennis op te doen van het vak.
Stagiair
Cynthia is een student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zij zit in het laatste jaar van haar opleiding en loopt stage bij ons om kennis op te doen van het vak.
Lensvelt is één van de meest innovatieve meubelfabrikanten van Europa. Toen Hans Lensvelt in 1985 toetrad tot het familiebedrijf veranderde hij stap voor stap en met steeds meer bezieling het interieurlandschap. 'Als je iets niet uit passie doet, dan wordt het niks.' Maar na achtendertig jaar stopt hij ermee. Begin dit jaar is hij met pensioen gegaan, al is zijn aanwezigheid in het bedrijf nog alom.
Bureau Fraai ontwierp een luxueus penthouse in een voormalig kantoorgebouw in Zuid-Holland. Vanuit de woning hebben de bewoners een panoramisch uitzicht op zowel de zee als de stad. Bijzonder aan het ontwerp is dat er geen wanden in de ruimtes zijn geplaatst. 'Alles staat los van de gevel, zo kun je 180 graden om je heen kijken', vertelt Rikjan Scholten, mede-oprichter van Bureau Fraai.
Al jarenlang stond de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht leeg, totdat het gebouw in 2012 een nieuwe eigenaar kreeg. Zecc Architecten heeft onlangs het eerste deel van de gerenoveerde watertoren opgeleverd. In het monumentale pand is ruimte voor huisvesting ontstaan, maar in de toekomst wordt de toren ook publiek toegankelijk gemaakt.
In 2022 mocht een van de oudste bedrijven in Nederland 450 jaar kaarsjes uitblazen. Sinds de oprichting van Tichelaar in 1572 bleef het bedrijf zich heruitvinden om in de hedendaagse architectuur nog een grote rol spelen. 'Het werk dat wij maken is uniek.' Experimenteren en onderzoeken hebben de basis gelegd voor het succes dat inmiddels al 451 jaar voortduurt.
'We zien steeds dezelfde rijtjes met namen terug in aanbestedingstrajecten, steeds dezelfde bureaus die zich goed kunnen kwalificeren. Het is heel lastig om daar los van te komen.' Francesco Veenstra heeft een duidelijke mening als het gaat over de aanbestedingscultuur in Nederland. Niet alleen als Rijksbouwmeester, maar ook als medeoprichter van Vakwerkarchitecten. In de laatste aflevering van de podcastreeks 'Hoe werkt de architect?' vertelt hij hoe hij tot een betere werkcultuur wil komen in de architectenbranche.
'Het tij rondom bouwen kentert. De focus op duurzaam ontwikkelen wordt steeds belangrijker.' Volgens Jan Peter Wingender (Office Winhov) werd er al altijd al nagedacht over wat we met bestaande gebouwen moeten doen. Vroeger was er alleen oog voor cultuurhistorische motieven, terwijl nu duurzaamheid de belangrijkste reden is. In de podcastreeks 'Merel en Tracy praten door' over (ge)bouwen met geschiedenis vertelt Wingender over deze geactualiseerde houding in de architectuur.
'Alles wat je toevoegt moet anders en nieuw zijn. Anders krijg je meer van hetzelfde maar dan slechter. Ik zie dat als een nieuwe opgave.' Volgens Dikkie Scipio is het herbeleven van het oude gebouw belangrijk als het gaat om renovaties. In de nieuwe podcastreeks 'Gebouwen met geschiedenis' vertelt ze dat nieuwe toevoegingen niet alleen moeten bijdragen aan de kwaliteit van het bestaande, maar vooral toekomstbestendig moeten zijn.
'Onze branche staat midden in de maatschappij. De architectuur die wordt gemaakt, is een afspiegeling van de maatschappij en toont ook een toekomstig beeld daarvan.' Dat vertelt Jolijn Valk in de vijfde aflevering van de podcast 'Hoe werkt de architect?'. Als BNA-voorzitter zet ze zich in voor een beter positie van de architectuursector. Daarnaast ijvert ze voor een gezonde werkcultuur en een betere CAO.
De elfde editie van de ARC Awards, dé ontwerpprijs van stoel tot stad, vond alweer een week geleden plaats. Wat was het een fantastische avond in Den Haag! Meer dan driehonderd mensen zaten op het toneel van Amare te genieten van een feestmaal, terwijl de zeven awards werden uitgereikt. Dit jaar was er nog een extra prijs in het leven geroepen, de felbegeerde outfittrofee.
MVRDV heeft de ambitie om de beste werkgever binnen de architectuur te worden. 'De mensen die bij ons werken zijn de belangrijkste component van een ontwerpbureau, die kun je maar beter tevreden houden', aldus Inger Kammeraat. In de derde aflevering van de podcast 'Hoe werkt de architect?' stelt ze dat het gesprek over de werkomgeving moet worden opengegooid. 'Dat is de enige manier om problemen aan te kaarten en bespreekbaar te maken.'