Daan Bruggink

Daan Bruggink is architect en founder van ORGA architect. ORGA is een innovatief architectenbureau en voorloper op het gebied van biobased en biofilische architectuur.

Zijn projecten zijn allen voorbeelden van gebouwen waarbij de natuur maximaal geïntegreerd is. Natuurlijke materialen, houtbouw, veel groen in het gebouw kenmerken deze architectuur. De basisschool De Verwondering won in 2021 de Gouden Kikker voor meest duurzame project van Nederland! 

 

 

Beeld Shutterstock
Opinie: 'Groene' architectuur kost de samenleving veel meer dan het...

Alle prachtige renders met florerende planten, struiken en bomen op de veertiende verdieping ten spijt, veel 'groene' architectuur kost de samenleving meer dan het opbrengt. Zo hebben gebouwen met bomen op verdiepingen, zoals de Trudo Toren en Wonderwoods, een klimaatprijs. Dit vanwege de extra hoeveelheid CO2 die ze uitstoten om al dat groen op hoogte constructief mogelijk te maken. Daarbij is groen uiteindelijk het best af met 'de voetjes in de grond'.

Harm Tilman. Beeld Dik Nicolai
Blog - Oud is goud, maar nieuw is ook heel goed...

Door Daan Bruggink - Na 18 jaar komt er een einde aan het hoofdredacteurschap van Harm Tilman. Een goed moment om het verleden en heden eens te beschouwen. Vervolgens roep ik graag mijn collega architecten op om het afscheid van Harm te roemen en de volgende beschouwing te schrijven!

Blog - Naar een stimulerende natuurlijke gebouwde omgeving: biofilische architectuur
Blog - Naar een stimulerende natuurlijke gebouwde omgeving:...

Door Daan Bruggink - Architecten en ingenieurs van deze tijd leren om veel te kunstmatige en technische omgevingen te ontwerpen. De uitgangspunten zijn daarbij energiebesparing, CO2-reducering en kostengedrevenheid. Het gevolg is een architectuur waarin we onderprikkeld en zelfs ondergestimuleerd worden. Doorgevoerde efficiency heeft heel onnatuurlijke en inefficiënte werk- en leerplekken opgeleverd.

Fietsers op een viaduct bekijken een lege autosnelweg tijdens de autoloze zondagen in 1973. Beeld Wikimedia Commons
Blog - Quantum Leap

Door Daan Bruggink - In één keer zitten we in een soort 'quantum leap'. Een sprong in de tijd. Als er niets gebeurd zou zijn, zouden we hier decennia over doen. Plots kijken we heel anders naar de wereld. Fundamentele principes die we voor lief namen zijn wezenlijk veranderd.

Woonhuis in Berkel-Enschot, behalve de tonnen opgeslagen CO2 ook bijzonder comfortabel wonen. Beeld René de Wit
Blog - Houtbouw, goed voor ons en voor de natuur!

Door Daan Bruggink - Houtbouw is niet nieuw, sterker nog, het oudste stukje constructiehout vinden we in een tempel in Japan, uit ongeveer de 6e eeuw. Waar is dan de rest vraag je je af? Alle ruïnes getuigen immers van een stenen bouwverleden. Het antwoord laat de circulariteit van hout al zien; houten bouwwerken zijn allemaal weer opgenomen in de kringloop: vergaan in de grond, geëindigd als brandstof of verzwolgen in een middeleeuwse stadsbrand. Allen omgezet in CO2 als grondstof voor nieuwe bomen. "Voor de eeuwigheid bouwen" is allesbehalve circulair...

Campus voor de Singapore University of Technology and Design, UN Studio.
Blog - Natuur maakt gelukkige architectuur!

Door Daan Bruggink - Architecten hebben een morele verplichting om te zoeken hoe zij hun gebouwen zo kunnen ontwerpen dat ze het welzijn van de gebruikers ten goede komt. Maakt architectuur mensen gelukkig, is vaak de vraag. Hoe geef je daar antwoord zonder te verliezen in persoonlijke overwegingen, tijdsbeelden en voorkeurs-typologieën? Architecten zijn er wel mee bezig uiteraard, je komt dan ook van alles tegen, van serieus tot hilarisch. Een paar voorbeelden:

Aanzicht
Blog - Wildopvang Avolare en stikstof

Door Daan Bruggink - Een nieuwe generatie dierenopvangcentra, dat was het uitgangspunt waar de opdrachtgever Gert-Jan Nefkens en dierenwelzijn-expert Thijs Devlin bij ons kwamen in 2017. Uiteraard een interessante opdracht, de locatie ligt het buitengebied van Doorwerth, op de plek van een oude boerderij. Deze boerderij is een herbouw-boerderij die ter vervanging van de in de oorlog kapotgeschoten boerderijen onder aan de stuwwal is gebouwd.

Hout in het interieur, woonhuis Kadoelenweg Amsterdam. Beeld: John Marshall
Blog - Hout in de genen

Door Daan Bruggink - Het thema van het juninummer van de Architect is Architectuur in Hout. Heel goed! In de kop staat: 'door grondstoffenuitputting en klimaatverandering ... komt bouwen in hout als geroepen'. Daarmee wordt het gebruik van hout wel wat summier weergegeven... Je zou bijvoorbeeld nog kunnen aanvullen dat het een milieuvriendelijk bouwmateriaal is doordat het CO2 uit de atmosfeer haalt; je er heel snel prefab mee kan bouwen; dat het heel sterk kan zijn maar veel lichter als staal en dat het met de huidige technologie steeds efficiënter en aanpasbaar wordt.... Echter mis je dan nog verreweg de belangrijkste reden waarom hout zo in populariteit stijgt en dat is het effect op onze gezondheid en welzijn. Vanuit het oogpunt van biophilic architectuur is hout een van de belangrijkste peilers: meer natuurlijke aspecten integreren in de architectuur.

Blog - Waarlijk duurzame of waarlijk natuurlijke architectuur?
Blog - Waarlijk duurzame of waarlijk natuurlijke architectuur?

Door Daan Bruggink - Eind vorige maand werd in Amsterdam de ARC17 Architectuur Award uitgereikt aan het project Rijnstraat 8 van OMA. Volgens jurylid Césare Peeren wordt het niets met het duurzame bouwen in Nederland, als een integrale visie ontbreekt. Maar die leidt niet vanzelf tot duurzame gebouwen, betoogt Harm Tilman. Volgens Daan Bruggink komen we alleen verder als we onze blik op de natuur richten.

Blog - Groots Biophilic
Blog - Groots Biophilic

Daan Bruggink blogt over gezonde gebouwen en gezonde mensen. Meer groen en beter licht. Architecten moeten denken als de natuur.