Hanna Veltman

Redacteur

Hanna Veltman (1998) werkt als junior redacteur bij de Architect. Ze studeerde architectuur- en kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Eerder liep ze stage op de redactie van de Architect.

Jan Nauta tijdens zijn ARC Talk in Pakhuis de Zwijger. Beeld Hanna Veltman
Video

ARC Talk | Studio Nauta won een opdracht, maar besloot samen te...

'Wij hadden als jong bureau maar twee villaatjes gebouwd en helemaal geen ervaring met renovatie.' Toch kreeg Studio Nauta, door bemiddeling van Stichting Mevrouw Meijer, de kans om twee scholen en een kinderdagverblijf in Dordrecht te renoveren. Jan Nauta vertelt in deze ARC Talk over onverwachte samenwerkingen: tussen architecten, opdrachtgevers en rivaliserende scholen.

Beeld Jeroen Musch
Review

Het eerste huis van Raoul Vleugels: zelfbouwexperiment midden in...

'Ik vind het niet een supermooi huis', vertelt Raoul Vleugels aan de keukentafel van zijn zelfontworpen én zelfgebouwde woning. Maar daar gaat het hem ook niet om. Vleugels benadert het huis - en de kavel - als experiment. 'Mijn vriendin zei: we slopen het vast nog een keer en dan bouwen we iets nieuws.'

Doorsnede van Co-haty. Beeld Alain Blom
Achtergrond

Alain Blom ontwierp een stadsblok speciaal voor Oekraïense...

Kan architectuur bijdragen aan integratie? Volgens Alain Blom wel. De stedenbouwkundige bedacht een cohousingmodel voor Oekraïense vluchtelingen. Hij ontwierp de drie woonblokken zodanig dat interactie tussen buren en buurtgenoten onvermijdelijk is. 'Dit helpt bij het leren van de taal en cultuur', aldus Blom. Het ontwerp leverde hem afgelopen najaar de Studenten Maaskantprijs op, de afstudeerprijs van de Academie van Bouwkunst Rotterdam.

Close-up van de Eiffeltoren. Beeld Shutterstock
Must reads

Prijsvraag voor een nieuw wereldwonder en een pleidooi voor het...

'Niet bouwen gaat in een ecologisch bewuste bouwcultuur altijd voor wel bouwen.' In een pleidooi voor een architectuur van het niet-bouwen, schrijft architect Tim Vekemans dat een kritische houding tegenover elke bouwopgave noodzakelijk is. Omdat er in Nederland een teveel aan gebouwde - maar vaak on(der)benutte - oppervlakte is.

Villa's op Landgoed Leijvennen door Pieter Bedaux. Beeld Filippo Bolognese
Must reads

Van villa-ensemble tot mega-aanbesteding: dit staat de vakgemeenschap...

Traditiegetrouw blikt de redactie in de eerste week na de kerstvakantie vooruit op het nieuwe jaar. Zo onderzocht Reinoud Schaatsbergen in welke gebiedsontwikkelingen architecten in 2025 aan de slag kunnen. Hij selecteerde drie en ontdekte dat 'bouwen, bouwen, bouwen' nog altijd de ambitie is in de woningbouw.

V.l.n.r. Nathalie de Vries, Francine Houben, David Gianotten, Bjarne Mastenbroek. Beeld Hanna Veltman. Rechtsonder Pieter Bedaux. Beeld Mel Boas
podcast

Top 5 meest beluisterde podcasts van 2024

Dit jaar zijn we gestart met een nieuwe podcastserie: 'Over Architectuur Gesproken'. We zijn inmiddels 24 afleveringen en meer dan 12.000 downloads verder - en daar zijn we best trots op. We hebben veel uiteenlopende namen in onze studio in Zeist mogen verwelkomen, van Francine Houben en Inez Tan tot Jeroen de Willigen. Maar we zijn ook op pad geweest. Zo werden we door David Gianotten ontvangen in het hoofdkantoor van OMA op de Rotterdamse Weena en namen we de aflevering met Bjarne Mastenbroek op bij SeARCH in het Hamerkwartier in Amsterdam. Zie hieronder de meest geluisterde podcasts van 2024!

Alternatief ontwerp voor het dak van de Notre-Dame. Beeld Vincent Callebaut Architectures
Achtergrond

5 alternatieve daken voor de Notre-Dame: van bijenkast tot baken van...

Wat als het dak van de Notre-Dame van kristal was? Afgelopen weekend heropende de kathedraal met een exacte replica van het dak en de negentiende-eeuwse vieringtoren. Maar als het aan vijf architecten(bureaus) had gelegen, had de Parijse skyline een heel ander aanzicht gehad.

Het eerste huis van Henk Stadens en Jop Voorn. Beeld Jeroen Musch
Review

Het eerste huis van Henk Stadens en Jop Voorn: een aanbouw met een...

Het piepkleine Garnwerd telt 340 inwoners maar ook 24 rijksmonumenten. Het huis van architecten Henk Stadens en Jop Voorn is daar een van. Sinds de jaren vijftig was er niets meer aan het jarendertigarbeidershuisje gedaan. Stadens en Voorn namen de handschoen op: ze ontwierpen een smalle, diepe aanbouw met een knik die je niet ziet vanaf de weg. Hun inspiratiebronnen: Adolf Loos, Herman Hertzberger en een oude esdoorn.

Marten Wassmanns 3D-projectie als vervanging van de afgebrande vieringtoren. Beeld Benthem Crouwel Architects
Achtergrond

Nooit gebouwd: Marten Wassmann wilde de vieringtoren van de...

Niet een nieuwe vieringtoren, maar een 3D-projectie. Dat stelde architect Marten Wassmann voor, enkele weken nadat het dak van de Notre-Dame was afgebrand, waaronder de negentiende-eeuwse vieringtoren van Eugène Viollet-Le-Duc. Na meer dan vijf jaar gesloten te zijn, opent de Notre-Dame op 8 december weer haar deuren.

De Rijkspostspaarbank, beter bekend als Leeuwenburg. Beeld Herman Werthenbach / ING
Achtergrond

ZZDP renoveert 'kneiterbruut' gebouw Leeuwenburg en vervangt 650...

Jarenlang leek het erop dat het brutalistische Leeuwenburg bij het Amstelstation tegen de vlakte ging. Op het laatste moment is het van de sloopkogel gered: het bleek te duur om de onderbouw te slopen en te vervangen. Nu gaat ZZDP Architecten de kolos renoveren en het introverte gebouw verenigen met de omgeving. Maar 'vriendelijk' wil partner-architect Adam Smit het gebouw niet noemen: 'Het is natuurlijk een kneiterbruut gebouw en dat karakter moet zo blijven.'