Jan Willem van de Groep

Jan Willem van de Groep is oprichter van ARXlabs, Factor Zero en Challenge the Future. De afgelopen zes jaar was hij verbonden aan het programma Energiesprong en werkte hij aan het verduurzamingsvraagstuk van de gebouwde omgeving.

Hij is onder meer bedenker en initiator van de Stroomversnelling, een initiatief waarbij de bouw- en corporatiesector door middel van radicale innovaties binnen 5 jaar 111.000 woningen renoveren naar het niveau energieneutraal.

Hij is daarnaast één van de founders van Factory Zero. Daarnaast is hij mede oprichter van ARXlabs. Een bedrijf dat zich richt op het aanjagen van innovatie in de bouw. Jan Willem werkt graag samen met gepassioneerde studenten. In dat kader heeft hij Challenge the Future opgericht. Een stichting die jaarlijks studenten uitdaagt tot oplossingen voor bestaande producten met een ongekende lat voor wat betreft de verhouding tussen prijs (extreem laag) en kwaliteit (extreem hoog).

Daarnaast is Jan Willem vaste columnist voor de Cobouw, adviseur voor duurzame ondernemers en overheden, jurylid Achterhoek Architectuurprijs en veelgevraagd spreker. .

In zijn boodschap staat centraal dat de bouwindustrie een sleutelrol speelt bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Naast de bouw als grootste concurrent van het traditionele energiebedrijf liggen er ook volop kansen door slimme bundeling van geldstromen die door de domeinen wonen, mobiliteit, zorg en energie lopen. Jan Willem is er van overtuigd dat innovatie in de bouw nog in de kinderschoenen staat.

Blog - Architecten innoveren niet

Blog - Architecten innoveren niet

Ik ben een fan van design thinking. Je kunt stellen dat design an sich al een vorm van innovatie is. Maar innovatie is natuurlijk veel meer dan design. Binnen het ontwerpersgilde wordt verondersteld dat veel innovaties hun oorsprong vinden bij de architect. Niets is minder waar.

Blog - Ontwerpers van de toekomst

Blog - Ontwerpers van de toekomst

De tijd voor gastcolleges is weer aangebroken. De komende maanden sta ik bij ROC's, Hogescholen en TU Delft voor de klas. De ervaringen leert dat de tweede jaars Bouwkunde studenten uit delft grote moeite hebben met mijn verhaal. Vooral als ik uitleg dat de bouw dankzij nieuwe technologieën grote veranderingen gaat doormaken en dat dit forse consequenties voor ontwerpers zal hebben.

Blog - NO PROJECTS!

Het moment waarop een industrieel proces overgaat in een project, valt steeds vaker samen met het tijdstip waarop een gebouw wordt opgeleverd. Nieuwe industriële technologieën gaan ervoor zorgen dat de kwaliteit en de keuzevrijheid van ontwerpers en bewoners fors vooruitgaat.

Sweat the small stuff

Sweat the small stuff

De afgelopen jaren zijn veel kleinere projecten opgeleverd met fraaie resultaten, op tijd en binnen budget. Dat is een groot verschil met de periode voor 2008, toen tal van stedelijke en landelijke iconen het licht zagen. Zoals ik in mijn laatste blog schreef, konden die alleen tot stand komen dankzij een geïnstitutionaliseerd, bestuurlijk wanbeleid. Dat roept de vraag op of er ook een andere route is. Kunnen kleine projecten de grote projecten hacken?

Lang leve het wanbeleid

Lang leve het wanbeleid

Grote bouwwerken hebben het in Nederland zwaar te verduren. Dat is altijd al zo geweest. De bouwwerken die we nu vol bewondering bekijken, kennen vrijwel allemaal forse budgetoverschrijdingen, gevallen bestuurders en boze burgers. Het is een cultureel verschijnsel geworden. Een verschijnsel dat kennelijk hoort bij het realiseren van stedelijke en landelijke iconen.