Janek Bosman

Janek Bosman (1998) heeft de Bachelor Bouwkunde afgerond aan de TU Delft. Om zijn kennis over het vakgebied te verbreden ondersteunt hij de Architect nu al freelance redacteur. Eerder heeft hij bij A.ZINE in de webredactie gewerkt en bij het Architectuur Filmfestival in Rotterdam.

Strijd om een Bossche School-gebouw in Geldrop: slopen of transformeren?

Strijd om een Bossche School-gebouw in Geldrop: slopen of...

Het naoorlogse GGD gebouw in Geldrop, nabij Eindhoven, staat al 2,5 jaar overwoekerd leeg. De gemeente wil het gebied vrijmaken voor woningen, maar architecten Daan Roggeveen (MORE architecture) en Miel Wijnen (Wijnen Architectuur) strijden voor behoud van dit monumentale Bossche School-gebouw.

Poort naar Rotterdam. Beeld John Lewis Marshall

Hoe Tangram met OurDomain recht doet aan de Rotterdamse...

Op een historisch beladen stukje Rotterdam realiseerde Tangram Architekten OurDomain. De kleine, smalle kavel is de afgelopen tachtig jaar onbebouwd gebleven. Nu staat er een 70 meter hoge woontoren met 612 stadsappartementen voor (internationale) studenten en starters. Er wonen 40 nationaliteiten.

Beeld Annick Elzenga

Hedwig Heinsman: "Plastic is het nieuwe goud"

Aan plastic kleven veel slechte eigenschappen, maar voor Hedwig Heinsman, oprichter van digitaal bouwbedrijf Aectual, is (bio-)plastic dé uitkomst voor de rappe omloopsnelheid in interieurs. "We kunnen het product terugnemen, en recycleren het weer tot iets nieuws en hoogwaardigs." In een nieuwe podcast legt Heinsman uit hoe ze dat doet.

Returning to Nature

IKEA's toekomstvisie: biobased en kinderlijk eenvoudig, maar niet te...

IKEA vroeg jonge creatievelingen 'shelters' te ontwerpen die mensen opnieuw in contact brengen met natuur. De internationale ontwerpteams kregen tien dagen om met een voorstel te komen. De drie winnaars zijn veelbelovend, al liggen hun shelters vooralsnog niet in het schap. Wel zijn 1 op 1 modellen te bewonderen tijdens de H22 City Expo in Helsingborg, Zweden.

Tijdens de podcastopname. Beeld Annick Elzenga

Hester van Dijk: "biobased gebouwen hoeven niet beige te zijn"

Als architect en oprichter van ontwerpbureau Overtreders W moet Hester van Dijk de bureaunaam nog vaak uitleggen. "Vroeger vonden we het een beetje ongemakkelijk om 'de Overtreders' genoemd te worden. Dat klinkt alsof je hele stoute dingen doet, maar het is een verwijzing naar Winnie de Poeh. Het is een vertaling van to trespass, oftewel buiten de gebaande paden gaan."

Pablo van der Lugt. Beeld Annick Elzenga

Pablo van der Lugt: "Het is een mythe dat er niet genoeg bos is"

Als een ware 'houtguru' heeft onderzoeker Pablo van der Lugt een hoogdravende visie op houtbouw. In een nieuwe podcast van Merel en Tracy praten door, ontkracht hij enkele fabels rondom houtbouw. Ook vertelt hij welke hordes we nog over moeten voor een houten stad.

Joost Roefs. Beeld Annick Elzenga

Joost Roefs: "In Amsterdamcentrum zou ik een kalkhennepgevel niet zo...

Soms hoeft mooie architectuur helemaal niet high-tech te zijn. Met een kalkhennepgevel laat architect Joost Roefs van het bureau De Twee Snoeken zien dat back to basic ook een mooie gevel oplevert. "In een bekisting gooi je de kalkhennep, en daarna ga je met z'n allen stampen." In een nieuwe podcast praten Merel en Tracy door met Roefs over zijn keus voor kalkhennep.

Beeld Annick Elzenga

Richelle de Jong ontwerpt met riet, paprikastengels en boomschors

Als het aan architect Richelle de Jong ligt, moeten de deuren voor het certificeren van duurzame materialen wagenwijd open. Haar bureau, DP6 architectuurstudio, ontwierp The Natural Pavilion op de Floriade in Almere: een perfecte proeftuin voor nieuwe innovaties. In een nieuwe podcast praten Merel en Tracy door met De Jong over nieuwe bouwsystemen en biobased materialen.

Beeld Annick Elzenga

Viviane Regout: "Een slim bouwsysteem moet vooral comfortabel zijn"

"We moeten niet uit het oog verliezen dat het uiteindelijk draait om comfortabele huizen, niet alleen om slimme bouwsystemen", stelt Viviane Regout. Als CEO van de start-up Lister Buildings wil ze houtbouw op grote schaal aan de man brengen. In deze tweede podcast van een nieuwe serie praten Merel en Tracy door met Viviane Regout over modulaire woningbouw.

Daan Bruggink. Beeld Annick Elzenga

Podcast met pionier Daan Bruggink die architectuur en biologie...

'In biofilische gebouwen voelen mensen zich prettiger', stelt architect en ecologisch pionier Daan Bruggink. Niet alleen door de toepassing van natuurlijke materialen, maar ook door gebruik van organische vormen, licht, lucht en ruimte. In deze eerste aflevering van een nieuwe serie podcasts praten Merel Pit en Tracy Metz door over biobased materialen.