Maartje Henket

Maartje Henket (1971) is een journalist met een hart voor techniek. Zij schrijft over dit onderwerp niet alleen voor de Architect, maar ook voor dagblad Cobouw.

Voordat zij in 2008 als vakredacteur techniek bij de Architect begon, schreef zij voor Weekblad Schutteveaer (over de scheepvaart), Cobouw (het dagblad voor de bouw) en Mobilia Interieurtextiel (een tweemaandelijks blad over interieurtextiel).

Dat laatste klinkt misschien eerder modisch, maar als je techniek nou eenmaal leuk vindt, dan valt er ook aan weefgetouwen en breimachines en in drukkerijen meer dan genoeg te zien. (En dat gedoe met kleurtjes en dessins is eigenlijk ook best leuk :)).

Ze is opgeleid tot meubelmaker en gespecialiseerd in houten jachtbouw aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam. Als eindexamenproject bouwde ze een houten zeekayak. Journalistiek schrijven leerde ze bij Schuttevaer.

Op stap met de LAi jury

Op stap met de LAi jury

Woensdag bezocht de jury van de Lensvelt de Architect interieurprijs de genomineerde projecten. Ik mocht mee. Ik maak tegenwoordig namelijk filmpjes en mijn huidige project gaat over het juryproces van de LAi-prijs.

Licht voor de ziel

Licht voor de ziel

Het gebeurt niet vaak dat een spreker een zaal congresgangers met een brok in de keel achterlaat. De presentatie van lichtconsultant Vellachi Ganesan van ARUP Singapore op het Velux Daylight Symposium had dit effect wel. Haar relaas over haar zoektocht naar het licht dat zij in haar innerlijk voelt en dat zij nu en dan weerspiegelt ziet in de kunst of architectuur om haar heen, roerde menigeen tot tranen.

Technology transfer, a walk on the beach

Technology transfer, a walk on the beach

Muziek op zonne-energie, voor op het strand: dat is een mooi voorbeeld van 'technology transfer'. En het beste nieuws is: voor wie goed kijkt, liggen de technologiën voor het oprapen.

Wel licht, maar helaas geen gebouw

Wel licht, maar helaas geen gebouw

Het begon zo goed, het Velux daglichtsymposium, vorige week in Lausanne. Een van de eerste sprekers was Russel Foster, een vooraanstaande Britse wetenschapper die heeft ontdekt dat we licht niet alleen waarnemen met de 'rods and cons' in onze oogballen, maar ook met de 'retinal ganglion cells'. Dat die laatste het blauwe licht opvangen dat zich met name 's morgens voor tienen in het spectrum bevindt en dat ze daarmee een cruciale rol spelen bij het herijken van ons bioritme: iets wat dagelijks moet gebeuren, omdat we van nature wat traag zijn en achter dreigen te raken bij het draaien van de aarde. En dat het dus het beste is om elke ochtend een 'douche van blauw licht' te nemen, bijna als onderdeel van de dagelijkse hygiëne.

Schoolziek

Schoolziek

Eindelijk begrijp ik wat 'schoolziek' precies betekent. Schoolziek is dat je ziek bent van het schoolgebouw. Het is een veel voorkomende kwaal (circa 13.000 leerlingen en 1760 leraren per dag) en hij komt in twee varianten:

De breuk als verbetering

Afentoe kom je iemand tegen met een verfrissend originele blik op de wereld. Zo iemand is prof. dr. Claus Mattheck, die heeft ontdekt dat de natuur één hoofdvorm hanteert om druk- en trekbelasting op te vangen. Wij mensen kunnen die vorm maar beter adopteren. En trouwens, als we dat niet doen, dan corrigeert de natuur ons vanzelf wel.

Blind waarnemen

Blind waarnemen

Ineens had ik een zee-egel in handen. Het was een tamelijk vers exemplaar, met de stekels er nog aan, en met een soort ventieltje van kraakbeen bij het gat midden onder. Dat ventieltje was me nooit opgevallen aan een zee-egel. Dat ik het nu wel waarnam, kwam doordat ik geblinddoekt was.