Marieke de Vries

Marieke de Vries (1991) wil graag een plek in de wereld van architectuur en journalistiek veroveren. In 2013 rondde ze de bachelor opleiding Bouwkunde op de TU Eindhoven af. Volg Marieke in haar zoektocht de wereld van architectuur te begrijpen.

Journalistieke ervaring heeft ze opgedaan als hoofdredactrice bij het bouwkundig magazine Chepos van studievereniging CHEOPS en op de redactie van de Architect als stagiaire. In september is ze gestart met de master Architecture en Structural Design op de TU Eindhoven.

Talent op Zuid

Talent op Zuid

Talent koppelen aan concrete, actuele vraagstukken in de ruimtelijke omgeving resulteert niet alleen in creatieve oplossingen, maar ook in schrikbarende, harde feiten. Tweedejaars studenten van de opleiding Vastgoed en Makelaardij op de Hogeschool van Rotterdam presenteerden begin februari hun analyses, observaties en beleidsalternatieven voor vier verschillende buurten van Rotterdam Zuid voor het oog van het Nationaal Programma. Een enerverende ochtend, waar zeker nog een staartje aan zit.

De stem van de student

Hebben architectuurstudenten een andere informatiebehoefte dan de beroepsbevolking in de bouw? Tijdens mijn stageperiode werd mij duidelijk hoe de journalistiek van vandaag moet inspelen op de lezer. Het aanbieden van informatie op maat wordt steeds belangrijker en staat boven kwantiteit. De website Objectuur.nl doet dit door informatie te bieden 'voor en geschreven door de student'. De studenten kiezen voor datgene dat zij interessant vinden.

Avant-garde!?

Avant-garde!?

Waar blijft de nieuwe avant-garde? Dit pleonasme vormde het thema van de discussie op de TU Delft die volgde op een blog van Rudy Stroink*. Waar is het overkoepelende idee der ideeën? Een verwachtingsvolle woensdagmiddag: waar en vooral bij wie ligt de oplossing van de problematiek rondom de woningbouw en de inrichting van de stad? Rudy keek en wees naar de studenten, architecten, stedebouwkundige en projectontwikkelaars in de Bouwpub.

Re-choose

Re-choose

"We kiezen niet voor Jane Jacobs óf Robert Moses." Kristian Koreman van het bureau ZUS opende mijn ogen. Zij kiezen duidelijk vernieuwend te zijn in hun ontwerpen vanuit hun eigen passie en ontevredenheid. Dát is de drijfveer voor hun keuzes. Om dat doel te bereiken is de ene manier niet beter dan de andere: het werkt ook als we meerdere wegen naar Rome combineren.

De bottom-up student

De bottom-up student

De student van nu draait zijn hand er niet voor om een stage te regelen, een eigen bedrijf te starten, te studeren en tegelijkertijd een breed sociaal netwerk te onderhouden. Samenwerken is hierin ontzettend belangrijk. Iets van de grond krijgen, doe je namelijk niet alleen. De architectuurstudent bereidt zich voor op de toekomst. Een bouwkundige studie moet hierbij helpen, maar vaak ontbreekt in het curriculum juist het leren samenwerken.

Beroepservaringperiode?

Beroepservaringperiode?

Met een volledig gelogen Curriculum Vitae kun je natuurkunde docent worden. Dat toonde de aflevering op 1 april van RamBam aan. Misschien gaat iets dergelijks nog even op voor architectuurstudenten, maar dat is niet voor lang, want binnenkort is daar de Beroepservaringperiode (BEP) die de kloof tussen praktijk en studie overbrugt.

Het wonder van Eindhoven in Hartje Rio

Het wonder van Eindhoven in Hartje Rio

Is Eindhoven inmiddels een wereldstad geworden? De beweging en ontwikkeling rondom de lichtstad vormde in ieder geval de aanleiding voor een festival in Amsterdam over Eindhoven: Het wonder van Eindhoven. Helaas gaat niet alles zo vloeiend als er wordt gesuggereerd. Het project op het stadionkwartier, Hartje Eindhoven, stagneerde en riep verontwaardiging op van haar stadsbewoners. Nu klopt het hartje weer. Eindelijk.